Nakon ‘braka’ s Nissanom, Renault daje ponudu za Fiat

Autor: Tomislav Pili , 28. ožujak 2019. u 08:01
Čelnici Renaulta, Nissana i Mitsubishija, Thierry Bollore, 
Jean-Dominique Senard, Hiroto Saikawa i Osamu Masuko, Foto: Reuters

Ghosnova plana Francuski proizvođač auta pokreće konsolidaciju.

Prvo sklapanje “braka” sa Nissanom, a zatim udvaranje Fiat Chrysleru – sažetak je plana bivšeg čelnika alijanse Renault-Nissan koji ponovno postaje aktualan. Kako navode agencije prenoseći tvrdnje Financial Timesa, Renault u idućih godinu dana namjerava obnoviti pregovore o spajanju s japanskim Nissanom s kojim sada, zajedno s Mitsubishijem, tvori alijansu.

Nakon dovršetka spajanja francusko-japanski div dao bi ponudu za preuzimanje Fiat Chryslera. Prema tvrdnjama upućenih izvora, radi se o obnovi plana Carlosa Ghosna koji je krajem prošle godine smijenjen s čela Renaulta nakon što je u studenom uhićen u Japanu zbog sumnji u financijske malverzacije. Prije tri godine Renault i Fiat Chrysler razgovarali su o potencijalnom spajanju. Međutim, nisu došli dalje od razgovora s obzirom da se tom “braku” snažno protivila francuska vlada koja u Renaultu drži 15 posto dionica.

Prema tvrdnjama Financial Timesa, nova uprava Renaulta na čelu s predsjednikom Jean-Dominiquem Senardom povećala je povjerenje da dvije strane mogu naći zajednički jezik. Tim više jer i Fiat Chrysler pod vodstvom Johna Elkanna aktivno traži strateškog partnera. Međutim, iako Fiat Chrysler s proizvedenih pet milijuna vozila godišnje spada u srednje velike proizvođače, mogao bi biti popriličan financijski zalogaj za Renault i Nissan. Naime, tržišna vrijednost kompanije je viša od 20 milijardi eura dok Renault, Nissan i Mitsubishi zajedno vrijede 50 milijardi eura. Iako se Nissan ranije protivio spajanju s Renaultom što je navodno i dovelo do Ghosnova pada, izvori navode da su Japanci sada otvoreniji toj ideji ako Jean-Dominique Senard pokaže da je vrijedan povjerenja u pregovorima.

Komentirajte prvi

New Report

Close