Najveći na svijetu: Prikupili više od 93 milijarde dolara za ulaganje

Autor: Poslovni.hr/H , 22. svibanj 2017. u 11:42
FOTO: Reuters

Najveći privatni investicijski fond na svijetu, podržan od japanske tehnološke kompanije Softbank i investicijskog fonda u vlasništvu Saudijske Arabije, objavio je da je prikupio više od 93 milijarde dolara za ulaganje u tehnološke sektore poput umjetne inteligencije i robotike.

"Slijedeća faza informacijske revolucije je u tijeku, a izgradnja poslovnih subjekata koji će to omogućiti zahtijevat će dosad neviđena, dugoročna ulaganja", stoji u izjavi Softbank Vision Funda.

Japanski milijarder Masayoshi Son, čelnik Softbanka, telekomunikacijske i tehnološke investicijske grupe, otkrio je prošlog listopada planove za fond, dobivši u međuvremenu ponude od nekih od najbogatijih investitora na svijetu. Uz Softbank i Javni investicijski fond Saudijske Arabije (PIF), novi ulagači u fond su Mubadala Investment iz Abu Dhabija, koji se obvezao uložiti 15 milijardi dolara, zatim američki tehnološki divovi Apple i Qualcomm, tajvanski Foxconn Technology i japanski Sharp.

Novi fond je objavio kako će nastojati kupiti manjinske i većinske udjele, kako u privatnim tako i u javnim kompanijama, od onih u nastajanju do onih etabliranih, vrijednih više milijardi dolara. Drugi sektori u koje će fond potencijalno ulagati uključuju mobilno računalstvo, komunikacijsku infrastrukturu, računalnu biologiju, financijsku tehnologiju te u poslovanje s internetskim tržištem proizvoda i usluga.

Fond ima za cilj prikupiti 100 milijardi dolara temeljnog kapitala i očekuje kako će prikupljanje novca zaključiti u slijedećih šest mjeseci, navodi se.

Komentirajte prvi

New Report

Close