Najveće srpske kompanije, poput NIS-a i Elektroprivrede, najveći su gubitaši

Autor: Rato Petković , 08. listopad 2009. u 22:00

Među velikim državnim kompanijama u plusu je samo PTT zahvaljujući dobiti Telekoma Srbije

Prema ostvarenom prihodu nekoliko srpskih tvrtki našlo se na listama najvećih u regiji objavljenima proteklih tjedana. To je u tamošnjoj javnosti bio dovoljan “argument” da se te kompanije proglase najuspješnijima, iako je polovica od njih 2008. godinu završila s gubitkom.

Socijalni mir
Prema ostvarenom prihodu od 3,7 milijardi eura, Naftna industrija Srbije najveća je tvrtka, ali toliki prihod nije bio dovoljan za ostvarivanje dobiti, što je glavno mjerilo uspješnosti neke kompanije. NIS je lani, prema nalazu novog većinskog vlasnika, ruske kompanije Gazpromnjeft, imao gubitak od 86 milijuna eura. Elektroprivreda Srbije je pak izgubila još više, čak 276 milijuna eura. Kada je riječ o NIS-u, konačni iznos minusa nije utvrđen, jer je zbog razlike u izvješćima vlade i Gazpromnjefta, odlučeno da se obavi nova revizija, ali je sigurno da gubitak postoji. Osim NIS-a, gubitak je registriran i u poslovanju Elektroprivrede i Srbijagasa, koji zajedno s NIS-om spadaju u najveće kompanije s državnim vlasništvom. Pozitivno je poslovala jedino PTT Srbija, zahvaljujući Telekomu, operateru mobilne telefonije, koji je po dobiti na prvome mjestu. Dobit Telekoma u prvoj polovici godine iznosi 109,6 milijuna eura, što je za 26 posto više nego lani.Pozitivnu bilancu imaju i Delta Maxi i US Steel. Obje kompanije nalaze su u privatnom vlasništvu. Delta Maxi posluje u okviru Delta holdinga Miroslava Miškovića, a smederevska željezara je u vlasništvu američkog US Steela. Prema ocjeni ekonomiste Saše Đogovića spomenute tvrtke trebale su se prije naći na listi gubitaša. Vlada s niskim cijenama njihovih usluga “kupuje” socijalni mir, što ugrožava poslovanje najvećih kompanija.

Dugovi za struju
Tako samo NIS-ova potraživanja od drugih javnih poduzeća, poput Jata, Petrohemije, i još desetak drugih, iznose više od 322,5 milijuna eura. Potraživanja Elektroprivrede su još veća, iznose oko 500 milijuna eura, što je dovoljno da se financira izgradnja pola termoelektrane jačine 700 MW. Srbijagas je također u gubicima, jer vlada ne dozvljava povećanje cijena plina, kako ne bi došlo do probijanja inflacije.

Strategija

Preuzimanje tvrtki
Srbijagas je u gubicima, jer im nije dozvoljeno povećanje cijena plina. Srbijagas potraživanja prema privatnim poduzećima naplaćuje tako što ulazi u njihovu vlasničku strukturu. Tako je nedavno preuzela vlasništvo u najstarijoj i najvećoj tamošnjoj tvornici stakla u Paraćinu, a isto želi uraditi u Azotari i više drugih poduzeća.

Komentirajte prvi

New Report

Close