Najveća ruska kompanija je – Sberbank

Autor: Poslovni dnevnik , 28. ožujak 2017. u 21:59
Banka je i vjerovnik Agrokora/Ivo Čagalj/PIXSELL

Državna banka sada spremna ući i u sektor zdravstva i obrazovanja.

Ruski bankovni div Sberbank, hrvatskoj javnosti posljednjih tjedana najpoznatiji kao najveći vjerovnik najveće domaće privatne kompanije Agrokor, postao je najveća ruska kompanija, svrgnuvši s vrha naftnog giganta Rosneft, nakon dobrih prošlogodišnjih rezultata, navodi Reuters.

Bankar je sada spreman, navodi se, i na pohod na druge sektore gospodarstva. Sberbank je najveća kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, a drže i trećinu depozita u Rusiji. Štedna banka iz doba Sovjetskog Saveza još je u većinskom vlasništvu ruske središnje banke, a na čelu joj je saveznik predsjednika Vladimira Putina, Herman Gref. Unatoč ekonomskoj krizi i zapadnim sankcijama Rusiji Sberbank uspješno posluje i lani je povećao tržišni udio, ostvarivši rekordnih 9,5 milijardi dolara dobiti.

Sada žele iskoristiti dalekosežni utjecaj i prodavati klijentima u svih 11 vremenskih zona u Rusiji usluge poput onih iz sektora obrazovanja i zdravstvene skrbi. I naplaćivati proviziju za usluge koje neće sami pružati. Žele širiti ponudu investicijskih proizvoda, te od travnja s bankom VTB prodavati građanima i državne obveznice, od najmanje 30.000 (516 dolara) do 15 milijuna rubalja po osobi. Poziciju žele ojačati i zatvaranjem većeg broja ogranaka, uz 1300 zatvorenih lani, i prebacivanjem klijenata na internetsko poslovanje. Do 2025. mogli bi imati upola manje radnika od sadašnjih 330 tisuća.  

Komentirajte prvi

New Report

Close