Najmanje popunjeni avioni Croatije Airlinesa i Jat Airwaysa

Autor: Darko Bičak , 23. studeni 2010. u 22:00

Prema podacima Europskog udruženja avioprijevoznika, nacionalne aviokompanije prevezle su 1,07 milijuna putnika

U konkurenciji 32 europska avioprijevoznika, članova Europskog udruženja avioprijevoznika (AEA), Croatia Airlines na predzadnjem je mjestu po popunjenosti zrakoplova na svojim letovima. Prema podacima AEA, Croatia Airlines je u osam ovogodišnjih mjeseci imala prosječnu popunjenost kabine putnicima od 60,9 posto. Lošiji od hrvatske nacionalne aviokompanije samo je srpski Jat Airways koji je u ovom razdoblju imao popunjenost od 60,7 posto. Od siječnja do kraja kolovoza ove godine Croatia Airlines je, prema podacima AEA, prevezla 1,07 milijuna putnika.

Putnici vole KLM
U odnosu na isto razdoblje prošle godine, Croatiji je popunjenost pala za 0,3 posto. Generalno je ove godine došlo do oporavka zračnog prometa u Europi te je CA samo jedna od ukupno četiri avioprijevoznika koji su 2010. ostvarili slabiju popunjenost nego 2009. godine. Podaci za lipanj i srpanj su nešto povoljniji za hrvatskog zračnog prijevoznika. Naime, zbog špice turističke sezone CA je u lipnju letjela sa 64-postotnom popunjenošću zrakoplova, koja je tijekom srpnja podignuta na 70,2 posto. Jučer nije bilo moguće dobiti nikakav komentar loših rezultata iz hrvatskoga nacionalno zrakoplovnog prijevoznika Croatia Airlinesa.Prosječna popunjenost zrakoplova članica AEA ove godine iznosila je 77,9 posto. Najveću popunjenost imao je nizozemski KLM. Nizozemci su na svojim letovima imali prosječno 83,8 posto popunjenih sjedišta u zrakoplovu. Za njima slijedi španjolska Iberia sa 83 posto i britanski Virgin Atlantic Airways sa 82,8 posto. U odnosu na prošlu godinu, članice AEA-e bilježe u 2010. rast popunjenosti svojih zrakoplova za 2,6 posto. Europska zrakoplovna asocijacija još nije obradila sve podatke za kolovoz i rujan, no prema dostupnim brojkama za prvih osam mjeseci, najveća popunjenost njihove članice imale su na letovima preko Atlantika. Naime, regija South Atlantic je u ovom razdoblju držala postotak popunjenosti od 84,8 posto, a North Atlantic od 84,2 posto. Dobro su bili popunjeni i letovi prema Australiji i Oceaniji te subsaharskoj Africi. Domaći i unutareuropski pravci su bili nešto slabije popunjeni, prosječno između 72 i 77 posto. Na špici turističke sezone, u kolovozu, prekooceanski letovi iz Europe prema Sjevernoj Americi te Australiji su dosegnuli prosječnu popunjenost zrakoplova od 88,2, odnosno 86,7 posto. Podsaharski letovi su bili treći na ljestvici.

Popularni JAR
Prema podacime AEA, najpopularnija desitinacija u podsaharskoj Africi je Južnoafrička Republika. Prema Johanesburgu je prošle godine letjelo ukupno 1,65 milijuna putnika, a prema Cape Townu 665 tisuća. Za očekivati je da će podaci za ovu godinu biti znatno veći za ovu destinaciju zbog ovogodišnjeg SP-a u nogometu.

Komentirajte prvi

New Report

Close