“Najbolji novi vlasnik Pivovarne Laško bio bi Heineken”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. ožujak 2015. u 11:28
Arhivska fotografija: Kristina Štedul Fabac / Pixsell

“Uvjeren sam da će Pivovarna Laško djelovati i kroz pet godina”.

Najbolji novi vlasnik slovenske industrije piva i mineralnih voda Pivovarna Laško (PL) bio bi Heineken, a ukidanje već afirmiranih vrsta slovenskog piva nije izgledno, ocjenjuje Tone Turnšek koji je slovensku pivovaru Laško vodio pune 24 godine, do umirovljenja 2005. godine, osnivač skupine PL koja je objedinila slovensku industriju pića, ali u međuvremenu dospjela u velike financijske teškoće zbog kojih se sada prodaje.

"Uvjeren sam da će Pivovarna Laško djelovati i kroz pet godina, bez obzira na to tko će biti novi vlasnik. Ne vidim nikakav razlog da bi pivovaru koja pravi tako dobro pivo zatvorili. Onaj tko bi to napravio bio bi glup, u Laško treba i dalje investirati," kazao je Turnšek u četvrtak u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA, navodeći da je po njegovu mišljenju Heineken, koji je dao obvezujuću ponudu, najbolji potencijalni novi vlasnik.

Nadzorni odbor PL-a prošlog je tjedna odobrio nastavak postupka prodaje 51 posto dionica kompanije, a konačnu odluku o prihvaćenoj obvezujućoj ponudi donijet će početkom travnja.

Uz nizozemski Heinken, trećeg najvećeg svjetskog proizvođača piva, ponude su dali još investicijski fondovi Kohlberg Kravis Roberts, Bain Capital, Mid Europa Partners i CVC Capital Partners.

Vlasnici od budućeg kupca očekuju da će Pivovarnu Laško dokapitalizirati s najmanje 75 milijuna eura, koliko je PL dobila lani prodajom skoro četvrtine dionica Mercatora koje su bile u njenom vlasništvu.

Kako bi smanjila dug prema bankama, PL je početkom ove godine češkoj kompaniji Kofola prodala Radensku, a prije toga prodan je i proizvođač sokova Fructal.

Sporazum o prodaji većinskog paketa dionica Pivovarne Laško sklopili su krajem studenog prošle godine tzv. "loša banka", koja je preuzela dio loših kredita banaka vjerovnica kojima PL duguje visoke iznose, te fondovi Kapitalska družba (KAD) Alpen invest i KD skladi, Obrtničko-poduzetnički fond, Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) i Banka Koper.

Komentirajte prvi

New Report

Close