Najbogatiji Slovenac tvrtku preselio na Cipar

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. rujan 2014. u 13:47
Foto:Thinkstock

Porez na dobit na Cipru iznosi 12,5 posto, dok je u Sloveniji znatno veći i iznosi 17 posto.

Poduzetnik Sandi Češko, koji važi za najbogatijeg Slovenca, s imovinom procijenjenom na 460 milijuna eura, svoju je trgovačku tvrtku "Studio moderna" nedavno registrirao na Cipru.

Češko je u razgovoru za poslovni dnevnik "Finance" rekao da je tvrtku od 2001. godine imao registriranu kao holding sa sjedištem u Nizozemskoj pa se sa stajališta slovenske porezne uprave kojoj osobno plaća porez na prihod ništa ne mijenja te da je sada odluku o selidbi sjedišta firme na Cipar donio na savjet pravnika.

Budući da su Nizozemska, Slovenija i Cipar u Europskoj uniji sama seoba sjedišta tvrtke ne donosi nikakve porezne olakšice osim kad se radi o dobiti na kapital, ali je za to potrebna promjena vlasništva i niz drugih uvjeta, kazao je Češko.

Porez na dobit na Cipru iznosi 12,5 posto, dok je u Sloveniji znatno veći i iznosi 17 posto. Slično je i s porezom na dodanu vrijednost jer je stopa PDV-a u Sloveniji 22, a na Cipru 19 posto.

Češko je po obrazovanju politolog, a po profesiji poduzetnik i menadžer, a njegova tvrtka lansirala je uspješnu prodaju putem televizije te je poznata posebno po "kozmodisku", napravi za pomoć ljudima s teškoćama kralježnice, te ležajima za spavanje iz programa "dormeo". Otvoreno se deklarira kao ljevičar i član je stranke Socijalnih demokrata (SD). Prije dvadesetak godina bavio se i politikom i bio član državnog vijeća, svojevrsnog donjeg odbora slovenskog parlamenta.

Revija "Menager" već treću godinu za redom Češka je stavila na vrh ljestvice najbogatijih Slovenaca, s imovinom od 460 milijuna eura, a važi za trećeg najbogatijeg poduzetnika u regiji, nakon vlasnika Agrokora Ivice Todorića i Miodraga Kostića, vlasnika skupine MK.

Najpoznatiji slovenski porezni stručnjak Darko Končan izjavio je da mu se Češkov potez ne čini spornim te da Cipar više nije ozloglašena porezna oaza nego da samo ima porezni sustav koji je privlačan za poduzetnike.

Na Cipru imaju registrirane tvrtke i neki drugi bogati Slovenci, poput "kralja" certifikatske privatizacije Igora Laha, koji je prije par godina također bio na vrhu ljestvice najbogatijih Slovenaca. Tvrtku na Cipru je prije par godina registrirao i kontroverni poduzetnik Jure Janković, sin ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, što je svojedobno izazvalo sarkastične komentare na račun starijeg Jankovića koji je konkurirao za položaj predsjednika vlade s motom da želi privući strane investitore u Sloveniju.

Komentirajte prvi

New Report

Close