Nagli rast dobiti Goldman Sachsa i JP Morgana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. siječanj 2013. u 17:21
Thinkstock

Vodeće američke banke Goldman Sachs i JP Morgan izvijestile su u srijedu da su u četvrtom tromjesečju prošle godine oštro povećale dobit zahvaljujući dobrim rezultatima u odjelima investicijskog bankarstva.

Vodeće američke banke Goldman Sachs i JP Morgan izvijestile su u srijedu da su u četvrtom tromjesečju prošle godine oštro povećale dobit zahvaljujući dobrim rezultatima u odjelima investicijskog bankarstva.

Goldman Sachs tako je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju trostručio neto dobit, na 2,9 milijardi dolara, izvijestio je BBC. Prihodi su poskočili 50 posto, na 9,2 milijarde dolara. Pritom je neto dobit odjela za investicijsko bankarstvo poskočila 63 posto, na 1,4 milijarde dolara.

U cijeloj prošloj dobiti bančina je neto dobit iznosila 7,5 milijardi dolara, u odnosu na 4,4 milijarde ostvarene u 2011.

U odvojenom je izvješću JP Morgan izvijestio da je u posljednjem tromjesečju 2012. ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara, što je 54 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Naglasili su također da su u prošlo godini prepolovili ukupnu plaću izvršnog direktora Jamieja Dimona u odnosu na 2011., na 11,5 milijuna dolara. Iznos obuhvaća plaću od 1,5 milijuna dolara, koja je ista kao i 2011., te bonus u vidu opcija na dionice u vrijednosti 10 milijuna dolara, što je 54 posto manje nego u 2011.

Banka je također postrožila mehanizme kontrole rizika zbog više milijardi dolara gubitaka na trgovini financijskim izvedenicama koje je prouzročio londonski trgovac Bruno Iksil.

Američki su regulatori jučer poručili JP Morganu da mora reformirati sustav upravljanja rizikom.

JP Morgan je u posljednjem tromjesečju 2012. povećao prihode za 10 posto, na 24,4 milijarde dolara, zahvaljuući snažnom rastu kredita i depozita i smanjenim rezervacijama za nenaplative zajmove.

Banka je tako u promatranom razdoblju na ime rezervacija izdvojila 656 milijuna dolara, u odnosu na 2,2 milijarde dolara koliko je stavila na stranu u posljednjem tromjesečju 2011.

Odjel za investicijsko bankarstvo također je dobro poslovao, kao i onaj Goldman Sachsa, više nego udvostručivši neto dobit, na dvije milijarde dolara.

U cijeloj 2012. banka je zabilježila rekordnu neto dobit od 21,3 milijarde dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close