Nadzorni odbor Pivovarne Laško u petak odlučuje hoće li Agrokor konačno potpisati kupoprodajni ugovor za Mercator

Autor: Danijela Jozić/VLM , 10. lipanj 2013. u 22:00
Slavko Midžor/PIXSELL

Agrokorova ponuda teška je 410 milijuna eura ili 110 eura po dionici, a potpiše li se ugovor to je tek početak dugog puta do zaključenja posla.

Do kraja tjedna vrlo je izvjestan rasplet devetog natječaja za prodaju Mercatora. Prema pisanju lista Finance, u petak 14. lipnja održava se sjednica Nadzornog odbora Pivovarne Laško, koja je najveći dioničar Mercatora.

 

8,63milijuna

eura gubitak je Mercatora u prvom tromjesečju 2013.

Nadzornici Laškog odlučit će daju li zeleno svjetlo da se s Agrokorom potpiše kupoprodajni ugovor. Iz konzorcija prodavatelja (Pivovarna Laško, NLB i ostale banke) prošli je tjedan stigla potvrda da se o prodaji Mercatora pregovara samo s koncernom Ivice Todorića. Jedini konkurent na ovogodišnjem natječaju za Mercator uz Agrokor bio je fond Mid Europa, no njegovu su ponudu prodavatelji shvatili tek kao pismo namjere s obzirom da je navodno nudio 250 milijuna eura vrijednu dokapitalizaciju Mercatora, što je značilo da dioničari – prodavatelji ostaju bez keša. Agrokorova ponuda teška je 410 milijuna eura ili 110 eura po dionici. Ukoliko dođe do potpisivanja kupoprodajnog ugovora to je tek početak višemjesečnog posla oko zaključenja "deala" s obzirom da će se paralelno odvijati i financijsko restrukturiranje više od milijarde eura teškog Mercatorova duga. Podsjetimo, Mercator je za čitavu grupu sa 38 banaka u veljači dogovorio moratorij na otplatu kredita do kraja lipnja, a on će vjerojatno trajati do jeseni s obzirom da je u tijeku proces prodaje. 

 

658,4milijuna

eura bio je prihod od prodaje Mercator grupe u prvom kvartalu

Dokapitalizacija Agrokora
Agrokor, iz kojeg od početka ovog kruga prodaje nije bilo nikakvog službenog očitovanja, ima za "deal" oko Mercatora osiguranih pola milijarde eura vrijednu bankarsku garanciju. Ivica Todorić je za potrebe preuzimanja Mercatora odlučio "žrtvovati" vlasnički udio u svom koncernu. U kompleksnom poslu kupovine Mercatora treba se najprije dogoditi dokapitalizacija Agrokora, a Todorićevi financijski partneri – EBRD, Blackstone i One Equity Partners trebali bi ući u vlasničku strukturu koncerna (između 25 do 30 posto). Prikupljeni novac Agrokor će koristiti za kupnju Mercatora. Ukoliko sve bude išlo prema planu, tijekom ljeta će se dogovarati reprogram Mercatorova duga te ishoditi dozvole antimonopolnih agencija na svim tržištima. S obzirom na prijašnje propale natječaje za Mercator nije isključeno, međutim, da i ovaj padne u vodu.

Za danas je najavljena skupština NLB-a na kojoj će biti izabrani novi članovi Nadzornog odbora, a prema informacijama iz Ljubljane bit će izabrani ljudi bliski aktualnoj vladi premijerke Alenke Bratušek, dok odlaze oni odani bivšem ministru financija Janezu Šušteršiču (iz Građanske liste Gregora Viranta, inače nekadašnjeg partnera u vladi Janeza Janše). Predsjednik Uprave NLB-a Janko Medja je, pak, prema pisanju slovenskih medija, sklon prodaji Mercatora Agrokoru. Ta banka drži 10,75 posto Mercatora. Medja NLB vodi od srpnja prošle godine, a prije toga je četiri godine bio član Uprave Unicredita koji je inače u vrlo bliskim partnerskim odnosima s Agrokorom (UniCredit ima osam posto Mercatora). Čini se da Ivica Todorić nikad nije bio bliže Mercatoru, a slovenski mediji pišu da i oponenti prodaje polako odleđuju stav prema Agrokoru. 

 

88,5eura

u ponedjeljak je bila zaključna cijena za dionicu Mercatora na Ljubljanskoj burzi

Dramatična situacija
S druge strane, Uprava Mercatora, koja je čitavo vrijeme u nezavidnoj poziciji s obzirom da kompanija nema pravog vlasnika, izradila je niz scenarija ukoliko i ova prodaja propadne. Jedan takav scenarij je slijedeći: išlo bi se na obranu kompanije i njezinog tržišnog udjela u Sloveniji, Mercator Hrvatska bi pokrenuo postupak predstečajne nagodbe dok bi Mercator Srbija bio prodan. Neki od naših sugovornika kažu nam, ipak, da je takav scenarij nemoguće izvesti. Pokazatelji Mercatorovog neto duga u odnosu na EBITDA (dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije) pokazuju da je situacija dramatična. Taj se omjer popeo na više od 9,27X EBITDA s krajem prošle godine. EBITDA kompanije je pak u prvom kvartalu iznosio samo 21,6 milijuna eura i u odnosu na lani smanjen je za 37 posto. Inače, svaki omjer neto duga u odnosu na EBITDA veći od četiri do pet puta za svaku je kompaniju najblaže rečeno – katastrofičan. 

Mercator H

U Hrvatskoj bez promjena 

Hrvatska je za Mercator jedno od najvažnijih tržišta i tu ne planiramo promjene u poslovanju, poručili su nam u ponedjeljak iz sjedišta Mercatora odgovarajući na pitanje o potencijalnim scenarijima. Napomenuli su i da je zbog a prerano za komentare. Mercator H bilježi najgore poslovne rezultate u grupi. No, ni povlačenje s našeg tržišta nije opcija, doznajemo, jer bi bilo – preskupo.

Mogući scenarij ukoliko propadne prodaja Mercatora: 

  • daljnja obrana pozicije u Sloveniji i tržišnog udjela 
  • Mercator Hrvatska odlazi u predstečajnu nagodbu 
  • prodaja Mercatora Srbija

Komentari (3)
Pogledajte sve

mačak u vreći

Gledajući izbliza poslovanje Mercatora H (živim u zgradi iznad jednog od dućana) mislim da im je neminovna propast jer se srozava sve, od kvalitete i kvntitete robe do odnosa prodavača.

Preuzme li ga Agrokor ili ne mislim da je Mercatoru u Hrvatskoj odzvonilo…milijunski gubitci i katastrofalno poslovanje Getroa ukazuju da će oni u stečaj ili povlačenje s tržišta RH

New Report

Close