Monarch propao ‘preko noći’

Autor: Tomislav Pili , 02. listopad 2017. u 22:00
Foto: Reuters

Najveći stečaj zrakoplovstva u Britaniji.

Niskotarifna kompanija Monarch Airlines otišla je “preko noći” u stečaj što je do sada najveća propast neke britanske zrakoplovne kompanije. No, iznenadna propast ovog prijevoznika navela je britansku Upravu za civilno zrakoplovstvo (CAA) na najveću mirnodopsku operaciju povratka britanskih državljana u domovinu. Naime, u inozemstvu se trenutno nalazi 110.000 Monarchovih putnika koji nemaju prijevoz.

Na webstranici Monarcha uz logo britanskog CAA kompanija “sa žaljenjem” obavještava da od 2. listopada 2017. otkazuje sve letove i turističke pakete. Radi se o 300.000 budućih letova. Blokiranim putnicima CAA je poručila kako neće imati dodatnih troškova za povratak domovima. Kako piše Reuters pozivajući se na podatke stranice Flightradar 24, u ponedjeljak ujutro bilo je spremno 25 zrakoplova za prijevoz blokiranih putnika. U operaciji sudjeluju Qatar Airways, British Airways, easyJet te još nekoliko čarter prijevoznika.

Stečajni upravitelj Monarcha Blair Nimmo pojasnio je kako su rastući troškovni pritisci i povećanje konkurencije na europskom tržištu kratkolinijskih letova pridonijeli razdoblju gubitaka kompanije. Ministar prometa Chris Grayling kazao je za BBC kako je kompanija postala žrtvom cjenovnog rata za letove prema mediteranskim odredištima. Oštra konkurencija na zrakoplovnom tržištu tako i dalje uzima danak. Podsjetimo, ove su godine u stečaj otišli i Air Berlin te Alitalia. No, propast Monarcha bit će problem i za proizvođače zrakoplova s obje strane Atlantika. Od europskog Airbusa je kompanija naručila 36 zrakoplova, a od američkog Boeinga još 32 modela 737 MAX. Inače, Monarch Airlines u travnju je uveo izravne letove sa Zagrebom, a još 2012. takve je letove uveo do Dubrovnika

Komentirajte prvi

New Report

Close