MOL ulaže milijardu dolara u projekt Poliol

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. srpanj 2017. u 10:07
Foto: Boris Ščitar / Pixsell

Davatelj licence za jedinicu za vodikov peroksid za ograničenu internu upotrebu je Evonik, dok jedinicu propilen oksida licencira konzorcij kojega čine Evonik i Thyssenkrupp Industrial Solutions.

Mađarski MOL pomoću projekta Poliol vrijednog milijardu dolara namjerava postati važan proizvođač polieterskih poliola, visoko vrijednog proizvoda koji se primjenjuje u automobilskoj, ambalažnoj i industriji namještaja, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke. 

 MOL Grupa već je potpisala ključne ugovore vezane uz temeljne tehnologije projekta Poliol s tvrtkama Evonik IP i Thyssenkrupp, a ugovori se odnose na kupnju tehnoloških dozvola i paketa za dizajn procesa za tzv. HP-PO (vodikov peroksidpropilen oksid) tehnologiju proizvodnje propilen oksida, ključne komponente za proizvodnju polieterskih poliola.

Sporazumi, navodi se,  predstavljaju prvi korak u provedbi dugoročne strategije MOL 2030., kojom je izdvojeno oko 1,9 milijardi dolara za ulaganja u transformacijske projekte u području kemijskih i petrokemijskih proizvoda za razdoblje od 2017. do 2021. godine.

Davatelj licence za jedinicu za vodikov peroksid za ograničenu internu upotrebu je Evonik, dok jedinicu propilen oksida licencira konzorcij kojega čine Evonik i Thyssenkrupp Industrial Solutions. 

MOL Grupa, ističe se u priopćenju, u završnoj je fazi odabira davatelja licence za tehnologiju polieter poliola, kao i izvođača radova za projektiranje infrastrukture i drugih objekata. 

Industrijski kompleks, koji će biti izgrađen u Mađarskoj, bit će najveći pojedinačni organski investicijski projekt MOL Grupe u razdoblju od 2017. do 2021. godine.

Nova proizvodna linija osigurat će pristup tržištima u srednjoj i istočnoj Europi i činiti logičan nastavak strategije MOL-a koja podrazumijeva daljnje kretanje prema polu-proizvodima i specijalnim kemijskim proizvodima. 

Inače, polioli bazirani na propilen oksidu služe kao sirovine za poliuretanske pjene, koje imaju široku primjenu u automobilskoj, ambalažnoj te industriji namještaja, kao i u građevini. Planirani novi industrijski kompleks sastoji se od HP-PO postrojenja s kapacitetom proizvodnje propilen oksida od 200 kt godišnje, nekoliko proizvodnih linija za polieter poliole, komunalnih i drugih infrastrukturnih investicija.

Predsjednik Uprave MOL Grupe Zsolt Hernádi istaknuo je da sporazum s MOL-ovim partnerima predstavlja važan korak u implementaciji strategije MOL Grupe 2030., koja će MOL Grupu transformirati u vodeću kemijsku tvrtku srednje i istočne Europe.

"Kao prvi odlučujući investicijski korak, uložit ćemo milijardu dolara u projekt Poliol i time postati važan europski igrač. Inovativna i ekološki prihvatljiva tehnologija ne samo da će nam omogućiti da postanemo jedini integrirani proizvođač poliola u našoj regiji, već će nam otvoriti vrata za ulazak u druga, visoko profitabilna područja kemijske industrije", poručio  je Hernadi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close