MOL se hvali: Među najvećim smo energetskim kompanijama

Autor: Poslovni.hr , 25. listopad 2012. u 12:18
Ilustracija

U godinu dana, MOL se pomaknuo za 40 mjesta na Plattsovoj rang listi 250 najvećih svjetskih energetskih kompanija

MOL je napravio veliki skok na rang listi jedne od vodećih svjetskih agencija za vijesti iz energetskog sektora, priopćeno je iz mađarskog MOL-a. Plattsova rang lista 250 najvećih svjetskih energetskih tvrtki objavljena je 23. listopada, a rangiranje je napravljeno na osnovi poslovnih rezultata. U usporedbi s prethodnom godinom, MOL je napredovao 40 mjesta, dospjevši na 93. mjesto po ukupnom globalnom rezultatu. U regiji u kojoj posluje (EMEA – Europa, Bliski Istok i Afrika), MOL se nalazi na 15. mjestu u kategoriji objedinjenog naftno-plinskog poslovanja te na 33. mjestu po ukupnim rezultatima.

Platts od 2002. godine rangira energetske kompanije prema njihovim financijskim rezultatima na globalnoj i regionalnoj razini te prema industrijskim sektorima. Do danas je lista 250 najvećih postala važan oblik stručne klasifikacije globalne ekonomske i financijske uloge tih kompanija, ističu iz MOL-a. Plattsova rang lista temelji se na četiri ključna kriterija: vrijednost imovine, prihodi, dobit i povrat na uloženi kapital. Dionicama svih kompanija koje se nalaze na listi trguje se na burzi, a vrijednost njihove imovine nadmašuje četiri milijarde dolara. Financijski podaci potječu iz baze podataka koju sastavlja i održava S&P Capital IQ.

Tvrka Platts je članica Grupe McGraw-Hill. Platts prikuplja informacije o sektoru energetike i industriji metala te služi kao izvor procjena referentnih cijena na tržištima fizičkom energijom. Plattsova rang lista 250 najvećih svjetskih energetskih kompanija među ostalim prikazuje najbrže rastuće svjetske energetske tvrtke, na temelju zbirnog rasta prihoda svake od njih tijekom trogodišnjeg perioda.

MOL Grupa jedna je od vodećih međunarodnih naftnih i plinskih kompanija u središnjoj Europi koja posluje u 40 zemalja u Europi, na Bliskom Istoku, u sjevernoj Africi i Ruskoj Federaciji (Zajednica Neovisnih Država). Grupa zapošljava gotovo 31.000 ljudi diljem svijeta. MOL trenutno provodi istraživačke aktivnosti u jedanaest zemalja diljem svijeta, a proizvodne aktivnosti u njih sedam. Grupa također upravlja s pet rafinerija i dvije petrokemijske tvrtke u sklopu integriranog lanca opskrbe, u Mađarskoj, Slovačkoj, Hrvatskoj i Italiji. Uz to, MOL Grupa ima mrežu od više od 1.700 benzinskih postaja u središnjoj i jugoistočnoj Europi, u 11 zemalja i u sklopu 8 brendova kojima se upravlja u okviru strategije upravljanja konkurentnim brendovima. Putem FGSZ-a (Földgázszállító Zrt.), tvrtke koja je u 100-postotnom vlasništvu Grupe, MOL upravlja 5.800 kilometara dugim sustavom visokotlačnih plinovoda u Mađarskoj.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bumo vidjeli na kojem mjestu će završiti kada ostanu bez INE.

Natrag pad za 60 mjesta.

[emo_beztona][emo_palacd]

New Report

Close