MOL Grupa: U 2017. premašeni planovi, neto dobit porasla 18 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. veljača 2018. u 09:33
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernadi u priopćenju je poručio da je 2017. bila još jedna godina snažnih financijskih rezultata i da se napredovalo na putu ka transformaciji zadanoj u strategiji MOL 2030.

MOL Grupa ostvarila je u prošloj godini čistu CCS EBITDA u iznosu od 2,45 milijardi dolara, što je 14 posto više nego godinu dana prije, dok je neto dobit porasla za 18 posto, na 1,1 milijardu dolara, priopćeno je iz te mađarske naftne kompanije.

Navodi se i da su premašeni planovi kompanije, zahvaljujući financijski i operativno snažnim rezultatima svih poslovnih segmenata.

Organska ulaganja iznosila su 1,04 milijarde dolara, neznatno više nego u 2016. godini, a MOL je nastavio generirati značajan slobodan novčani tok, čime je postavljen snažan financijski okvir za provedbu ambicioznih transformacijskih projekata.

U priopćenju, objavljenom u utorak, MOL navodi da je u 'upstream' segmentu, odnosno istraživanju i proizvodnji, ostvario EBITDA u iznosu od 854 milijuna dolara, 26 posto više u usporedbi s 2016. zahvaljujući višim cijenama nafte i plina.

"Zbog snažne troškovne discipline, segment je gotovo udvostručio iznos slobodnog novčanog toka, 14 dolara po proizvedenom barelu, te se prometnuo u značajnog generatora novca Grupe u 2017.", ističe se.

Dodaje se da je dnevna proizvodnja prosječno iznosila 107.400 barela ekvivalenta nafte, nešto manje od planiranog zbog manjeg doprinosa projekta u Ujedinjenom kraljevstvu.

U segmentu 'downstreama', odnosno prerade nafte, ostvareni su također snažni rezultati te i dalje daje glavni doprinos zaradi s gotovo polovinom čiste CCS EBITDA Grupe u iznosu od 1,18 milijardi dolara.

"Segment je povećao svoj doprinos za 2 posto s već vrlo visoke osnovice, zahvaljujući internim programima učinkovitosti te i dalje povoljnom vanjskom okruženju", navodi se u priopćenju MOL-a, suvlasnika hrvatske naftne kompanije Ine.

Usluge kupcima nastavljaju s dvoznamenkastim rastom koji podržavaju rastuća potrošnja goriva, koja je lani porasla 4 posto u srednjoj i istočnoj Europi, i zdrave marže.

U priopćenju se navodi da je taj segment ostvario EBITDA od 358 milijuna dolara, 17 posto više u odnosu na godinu prije.

Ističe se i da je EBITDA plinskog segmenta porasla za 15 posto u odnosu na 2016., na 223 milijuna dolara.

Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernadi u priopćenju je poručio da je 2017. bila još jedna godina snažnih financijskih rezultata i da se napredovalo na putu ka transformaciji zadanoj u strategiji MOL 2030.

"S lakoćom smo premašili i ažuriranu planiranu dobit, uz povećani doprinos svih djelatnosti", poručio je Hernadi.

I u ovoj godini očekuje nastavak dobrih poslovnih rezultata.

"Ovu godinu započeli smo snažno, a pred nama su ključne investicijske odluke. I u 2018. očekujemo da ćemo ostvariti EBITDA u iznosu od oko 2,2 milijarde dolara, što će nam omogućiti financiranje naših transformacijskih projekata, kao i povećanje dividende za dioničare", zaključio je Hernadi.

Komentirajte prvi

New Report

Close