MOL gotovo udvostručio neto dobit u trećem tromjesečju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. studeni 2012. u 14:35
PXL

Mađarska naftna i plinska grupa MOL u srijedu je izvijestila da joj je neto dobit u trećem tromjesečju gotovo udvostručena u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, ponajprije zahvaljujući snažnim rezultatima u segmentu rafinerijskog poslovanja.

 Mađarska naftna i plinska grupa MOL u srijedu je izvijestila da joj je neto dobit u trećem tromjesečju gotovo udvostručena u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, ponajprije zahvaljujući snažnim rezultatima u segmentu rafinerijskog poslovanja.

Molova neto dobit u razdoblju od srpnja do rujna iznosila je tako 67,5 milijardi forinti (299 milijuna dolara), što je za 86 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Operativna dobit koja ne uključuje jednokratne stavke u tom je razdoblju iznosila 117,2 milijarde forinti, u usporedbi sa 64,5 milijardi forinti u trećem tromjesečju 2011. godine.

"Poboljšana profitabilnost najvećim se dijelom može pripisati poboljšanom rezultatu u segmentu prerade i prodaje, proizišlom iz boljih marži na proizvode, većeg obujma prodaje i dobitka na zalihama", navodi se u današnjem priopćenju MOL-a.

Tako je u segmentu prerade i prodaje, poduprtom dobitkom na zalihama i većom rafinerijskom proizvodnjom, zabilježena operativna dobit koja ne uključuje jednokratne stavke u visini 54,3 milijarde forinti, dok je u istom razdoblju godine ranije zabilježen gubitak od 17 milijardi forinti.

MOL mora revalozirati zalihe svakog tromjesečja, a pozitivan doprinos revalorizaciji u trećem tromjesečju pružile su više cijene nafte.

Prodaja motornih goriva na MOL-ovim glavnim tržištima u srednjoj i istočnoj Europi istodobno je smanjena zbog pogoršanih gospodarskih prognozi i visokih cijena. U toj regiji prodaja motornih goriva pala je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine 2,8 posto, pri čemu je samo u Mađarskoj smanjena čak 7,9 posto.

Operativna dobit koja ne uključuje jednokratne stavke smanjena je u segmentu istraživanja i proizvodnje za osam posto, na 74,8 milijardi forinti, budući da slabiju prodaju sirove nafte i kondenzata u Hrvatskoj, dijelom zbog zatvorene rafinerije u Sisku, nije mogla u potpunosti kompenzirati veća mađarska proizvodnja plina.

Na rezultat u segmentu istraživanja i proizvodnje nafte negativno je utjecala Inina obustava aktivnosti u Siriji u ovogodišnjoj veljači. Tako je prosječna MOL-ova proizvodnja ugljikovodika u trećem tromjesečju smanjena na 112 tisuća barele dnevno, u usporedbi sa 145.800 barela dnevno u istom razdoblju prošle godine. Proizvodnja je smanjena i u odnosu na 113.700 barela dnevno zabilježenih u drugom tromjesečju.

Komentirajte prvi

New Report

Close