Moguć štrajk pilota Germanwingsa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. kolovoz 2014. u 10:13
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Piloti u Germanwingsu žele da uprava zadrži shemu koja im omogućuje prijevremeni odlazak u mirovinu sa 55 godina.

Piloti Germanwingsa najavili su u četvrtak štrajk, pojačavši tako pritisak na upravu te niskotarifne zrakoplovne kompanije u sastavu njemačke Lufthanse uoči novog kruga pregovora o shemi prijevremenog odlaska u mirovinu.

Poput njihovih kolega u drugim jedinicama Lufthanse, piloti u Germanwingsu žele da uprava zadrži shemu koja im omogućuje prijevremeni odlazak u mirovinu sa 55 godina a da pritom zadrže dio plaće dok ne dosegnu dob kada im država počinje isplaćivati mirovinu.

Lufthansa i sindikat pilota Vereinigung Cockpit (VC) planiraju tijekom dana sjesti za pregovarački stol. Ako pregovori ne uspiju, piloti Germanwingsa organizirat će 6-satni štrajk u petak, od 4 sata po GMT-u.

Od ukupno 9.000 pilota grupe Lufthansa, 700 ih radi u Germanwingsu. Glasnogovornica Lufthanse kazala da će kompanija razmotriti kako će današnja najava utjecati na pregovore sa sindikatom, te da još nije jasno koliko bi letova bilo pogođeno.

Vijesti o štrajku pojavile su se u vrijeme kada su putnici u Njemačkoj suočeni i s mogućim štrajkom željezničkog operatera Deutsche Bahn.

U travnju su piloti Lufthanse održali trodnevni štrajk tijekom kojeg su prizemljeni gotovo svi zrakoplovi, smanjivši dobit te kompanije u prvoj polovini godine za 60 milijuna eura.

Lufthansa restrukturira poslovanje kako bi povećala operativnu dobit na razini grupe na 2,3 milijarde eura do 2015., odnosno za 1,5 milijardi eura u usporedbi s 2011., te kako bi mogla konkurirala niskotarifnim i prijevoznicima iz Perzijskog zaljeva.

Komentirajte prvi

New Report

Close