Ministarstvo gospodarstva zatražilo stečaj Azotare

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2018. u 22:00
Tvornicom gnojiva upravlja JP Srbijagas, Foto: PD

Kao razlog zahtjevu navodi se prezaduženost kompanije, dok je radnicima ponuđen socijalni program za odlazak iz tvornice.

Srpsko Ministarstvo gospodarstva predložilo je pokretanje stačajnog postupa za pančevačku Azotaru. Kao razlog navodi se prezaduženost, dok je radnicima ponuđen socijalni program za dobrovoljni odlazak iz najveće srpske tvornice dušičnih gnojiva, piše Politika.

Za beogradski list je u Privrednom sudu Pančevo potvrđeno da je 4. srpnja državno Pravobraniteljstvo, Odjel u Zrenjaninu, kao zakonski zastupnik predlagača Republike Srbije, odnosno Ministarstva gospodarstva, podnijelo Prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom Azotarom.

“Prijedlog je stigao i u toku je ispitivanje njegove urednosti i dopuštenosti i ako sve bude u redu sud će zakazati ročište radi ispitivanja postojanja razloga za pokretanje stečajnog postupka”, rekao je Nenad Unčević, glasnogovornik Privrednog suda u Pančevu.

Prema podacima Agencije za privredne registre, u Azotari je stalno zaposleno 875 radnika.

Proteklih godina država je tražila stateškog partnera za Azotaru, a Ministarstvo gospodarstva je nedavno pozvalo investitore da dostave pisma namjere. Riječ je o jednoj od najvećih tvornica dušičnih gnojiva i spojeva u regiji i jedinom proizvođaču amonijaka, uree i amonijevog nitrata u Srbiji, a njome upravlja država, odosno JP Srbijagas. Prije dvije godine Srbijagas je prenamijenio tvorničku luku u tvrtku Specijalna luka sa 60 zaposlenih i postao njegov 100-postotni vlasnik, najavljujući ambiciozne razvojne planove.

Komentirajte prvi

New Report

Close