Milijun Britanaca bez prava na kupnju kuće

Autor: Poslovni.hr , 20. listopad 2009. u 22:00

The Independent piše kako britanski financijski regulator planira zabraniti odobravanje hipoteka osobama koje ne mogu dokazati svoje prihode

Više od milijun ljudi moglo bi se naći u situaciji da neće moći kupiti stambeni prostor nakon što je britanski financijski regulator (FSA) objavio kako zajmodavcima planira zabraniti odobravanje hipoteka osobama koje ne mogu dokazati svoje prihode.

Stručnjaci su kritikama dočekali tu odluku koju su označili kao “pretjeranu reakciju” FSA, rekavši da je unatoč zloupotrebi u razdoblju prije kreditnog sloma većina zajmova izdanih bez provjere imovinskog stanja bila pravovaljana. Čak je i FSA rekla da je prihvatio činjenicu da je hipotekarno tržište za “95 posto konzumenata” radilo ispravno. Budući da zajmoprimci ne moraju dokazati svoje prihode zajmodavcu, hipoteke izdane bez potvrde o imovini najčešće su koristili mali biznismeni i slobodni poduzetnici, čiji će broj s nastavkom rasta nezaposlenosti biti znatno veći. Ekonomisti tvrde da ukupan broj nezaposlenih neće doseći vrhunac do sljedećeg proljeća. “Ovo zvuči pretjerano. Kada dođe vrijeme oporavka i hipoteke postanu dostupnije, oni će ljude umjesto da ih štite tjerati van”, kaže Ray Boulger, viši menadžer pri hipotekarnoj kući John Carol. “FSA kaže kako ne može razumjeti zašto bi itko trebao hipoteku izdanu bez potvrde o imovini. To je potvrda o njihovu neshvaćanju tržišta. Vlasnik malog poduzeća tako može izgubiti kuću dok ne pripremi sve račune koji dokazuju njegove prihode. Boulger procjenjuje da od deset milijuna hipotekarnih zajmova njih milijun su hipoteke dobivene bez dokaza imovinskog stanja te tvrdi da je većina njih u potpunosti pravovaljana. Vijeće hipotekarnih zajmodavaca bilo je opreznije, ali izrazilo je slične strahove. Glavni direktor Michael Coogan kaže kako postoji rizik da nova pravila FSA dodatno otežaju dobivanje hipoteka onim ljudima koji koriste zajmove bez provjere imovine za savršeno pravovaljane razloge. “Mi želimo raditi s FSA kako bismo se uvjerili da nova pravila nemaju negativne posljedice koje će rezultirati usporavanjem tržišnog oporavka ili izuzećem zajmoprimaca kojima je vrlo vrijedno dati kredit. Vijeće je također upozorilo da bi planovi FSA mogli rezultirati i većim brojem financijskih izuzeća jer bi se banke mogle vratiti praksi da pozajmljuju samo “najsigurnijim” zajmoprimcima kako ne bi na noge digli financijskog regulatora. Privatno, zajmodavci izražavaju duboko razočaranje s ovim planovima, tvrdeći da ih vlada kritizira da klijentima ne posuđuju dovoljno dok im FSA istovremeno uvodi nova ograničenja. No FSA brani svoja stajališta. “Mi ne želimo onemogućiti samozaposlenim osobama dobivanje hipoteka, samo želimo dokazati njihove prihode”, kaže Jon Pain, direktor za kontrolu iz FSA.

Komentirajte prvi

New Report

Close