Microsoft za 2,5 milijardi dolara preuzeo proizvođača Minecrafta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. rujan 2014. u 12:17
Foto: Thinkstock

Riječ je o video igrici u kojoj igrači mogu izgraditi što god zamisle.

Američki softverski div Microsoft postigao je dogovor o kupnji švedskog proizvođača vrlo popularne video igrice Minecraft za 2,5 milijardi dolara, u sklopu nastojanja da privuče nove korisnike i to uglavnom mlade u svoj mobilni svijet.

Riječ je o video igrici u kojoj igrači mogu izgraditi što god zamisle, kockicu po kockicu u digitalnom svijetu po uzoru na Lego, a koja se snažno proširila od 2011. kada ju je lansirala tvrtka Mojang.

Vrlo popularna aplikacija, dostupna na Appleovom iOS-u i Google-ovom Android sustavu, tvrtki Mojang, koja zapošljava svega 40 ljudi, donijela je u 2013. prihode od 2,05 milijardi švedskih kruna (287 milijuna dolara) i operativnu dobit od 896 milijuna kruna (126 milijuna dolara).

Direktor internetske stranice Gamesbrief Nicholas Lovell ocijenio je Minecraft igricu vrlo uspješnim proizvodom koji je osvojio maštu gotovo svih mlađih od 15 godina.

Glavni izvršni direktor Microsofta Satya Nadella kazao je da se radi o vrhunskoj aktivnosti koja zahvaća uređaje od osobnih računala i konzola do tableta i mobilnih telefona, a kojoj se godišnje posvete milijarde sati.

"Minecraft je više od franšize za sjajnu igricu – to je otvorena svjetska platforma koju pokreće živahna zajednica do koje puno držimo, a obiluje novim prilikama za tu zajednicu i za Microsoft", kazao je Nadella.

Microsoft je posljednjih godina velika ulaganja poduzeo u nordijskoj regiji putem akvizicije mobilnog poslovanja Nokije za 7,2 milijarde dolara koja je zaključena ove godine, a 8,5 milijardi dolara utrošio je 2011. na akviziciju Skypea.

Akvizicija Mojanga, teška 2,5 milijarde dolara, malen je iznos za izdvojiti jednom Microsoftu koji raspolaže s 86 milijardi dolara gotovine i kratkoročnih investicija. Pa ipak, relativno je to velika i skupa transakcija kada je riječ o kupnji neke tvrtke za igrice.

Komentirajte prvi

New Report

Close