Mercedes varao na servisima

Autor: Tomislav Pili , 19. kolovoz 2014. u 17:14
Mercedesu prijeti gubitak 10 posto prihoda/REUTERS

Kineske vlasti optužile njemačku kompaniju za manipulaciju cijenama.

Mercedes-Benz optužen je u Kini za manipuliranje cijenama postprodajnih usluga što bi mu moglo odnijeti do 10 posto godišnjih prihoda ostvarenih na tom golemom tržištu.

Kako navodi kineska novinska agencija Xinhua, tržišni regulator provincije Jiangsu u srpnju je proveo istragu zbog sumnji u kršenje tržišnih načela nakon posjete Mercedesovim prodajnim centrima u toj provinciji te u susjednom Šangaju."Ovo je tipičan slučaj vertikalnog monopola u kojem proizvođač automobila koristi svoju vodeću poziciju na tržištu za kontrolu cijena rezervnih dijelova, servisa i održavanja", izjavio je Xinhui šef istrage Zhou Gao.

Željeći dočarati Mercedesovu manipulativnu politiku cijena, Kinezi su izračunali da je zamjena svih dijelova na Mercedesu C-klase bila čak 12 puta skuplja od kupnje potpuno novog automobila.Njemačka kompanija ostala je nedostupna na Reutersov upit za komentar, ali valja podsjetiti da je Mercedes 5. kolovoza priopćio da surađuje u istrazi kineskog regulatora. Xinhua nije spomenula moguću kaznu, ali tamošnja regulativa propisuje novčanu kaznu u iznosu do 10 posto godišnjih prihoda ostvarenih na kineskom tržištu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close