Mercedes napada Teslu s milijardu dolara

Autor: Poslovni.hr , 24. rujan 2017. u 11:26
Foto: Robert Anić / Pixsell

S nedavnog automobilskog salona u Frankfurtu stigla je informacija kako grupa planira predstaviti četiri nova strujna Volkswagena, ali i nekoliko modela ostalih marki iz grupacije poput Porschea ili Audija.

Njemački Daimler (Mercedes) namjerava uložiti milijardu dolara u novu tvornicu u američkoj državi Alabami.

Kako piše Večernji list, otvaranjem novog pogona na ukupno 90.000 kvadrata koji bi zapošljavao 600 ljudi Daimler bi imao slične tvornice u Kini, Europi i Sjedinjenim Državama. I to nije sve. Investicija u novu tvornicu u Sjedinjenim Državama tek je dio ogromnog paketa od 84 milijardi dolara koliko Daimler namjerava u električna vozila uložiti do 2030. godine. Ta investicijska masa morala bi rezultirati s čak 300 novih modela pogonjenih strujom. Do 2022. godine cijeli Mercedesov portfelj uključivat će barem jedan model koji je na neki način pogonjen strujom, u cijelosti, hibrid ili djelomični hibrid. Najveći dio ulaganja, 60 milijardi dolara, otpast će na proizvodnju baterija. To je u skladu s procjenom najveće njemačke automobilske grupacije kako je potrebno izgraditi čak 40 tvornica baterija veličine Tesline Gigafactory do 2025. godine kako bi se omogućio adekvatan razvoj električnih vozila.

S nedavnog automobilskog salona u Frankfurtu stigla je informacija kako grupa planira predstaviti četiri nova strujna Volkswagena, ali i nekoliko modela ostalih marki iz grupacije poput Porschea ili Audija. Slične vijesti stižu i iz te poznate automobilske marke gdje su planovi za uključivanje električnih vozila vrlo ambiciozni. Audi namjerava smanjiti troškove za deset milijardi eura do 2022. i taj novac reinvestirati u električna vozila. Uskoro bi se trebalo pojaviti čak pet novih električnih Audija, najprije jedan SUV koji bi se sastavljao u Audijevoj tvornici u Bruxellesu od sljedeće godine. Unatoč troškovima koje će izazvati uvođenje “strujaša”, Audi namjerava održati postojeću profitnu marginu na najmanje osam posto godišnje. Vijesti o Audiju koje dolaze iz njemačkih medija uključuju još zanimljivosti, navodno se razmatra položaj čak četvorice Audijevih direktora zbog loše reakcije nakon skandala s ispuhom dizelskih motora kao i zbog povećanog broja opozvanih vozila. Nije puno drugačije ni u konkurentskom proizvođaču luksuznih vozila. Bayerische Motor Werke ili BMW objavio je kako je već potrošio šest milijardi dolara na razvoj elektrificiranih vozila te će nastaviti snažno ulagati u takva vozila.

Njihov je plan do 2020. godine uspostaviti masovnu proizvodnju te imati do 2025. godine 12 različitih modela potpuno električnih vozila uz još 13 hibrida. BMW-ov šef Harald Krüger izjavio je u sjedištu kompanije u Münchenu kako će njihovi električni automobili imati doseg od čak 700 kilometara. Sve će se učiniti da se sustigne Tesla.

Komentirajte prvi

New Report

Close