Mercedes napada Teslu s milijardu dolara

Foto: Robert Anić / Pixsell Foto: Robert Anić / Pixsell

S nedavnog automobilskog salona u Frankfurtu stigla je informacija kako grupa planira predstaviti četiri nova strujna Volkswagena, ali i nekoliko modela ostalih marki iz grupacije poput Porschea ili Audija.

Njemački Daimler (Mercedes) namjerava uložiti milijardu dolara u novu tvornicu u američkoj državi Alabami.

Kako piše Večernji list, otvaranjem novog pogona na ukupno 90.000 kvadrata koji bi zapošljavao 600 ljudi Daimler bi imao slične tvornice u Kini, Europi i Sjedinjenim Državama. I to nije sve. Investicija u novu tvornicu u Sjedinjenim Državama tek je dio ogromnog paketa od 84 milijardi dolara koliko Daimler namjerava u električna vozila uložiti do 2030. godine. Ta investicijska masa morala bi rezultirati s čak 300 novih modela pogonjenih strujom. Do 2022. godine cijeli Mercedesov portfelj uključivat će barem jedan model koji je na neki način pogonjen strujom, u cijelosti, hibrid ili djelomični hibrid. Najveći dio ulaganja, 60 milijardi dolara, otpast će na proizvodnju baterija. To je u skladu s procjenom najveće njemačke automobilske grupacije kako je potrebno izgraditi čak 40 tvornica baterija veličine Tesline Gigafactory do 2025. godine kako bi se omogućio adekvatan razvoj električnih vozila.

S nedavnog automobilskog salona u Frankfurtu stigla je informacija kako grupa planira predstaviti četiri nova strujna Volkswagena, ali i nekoliko modela ostalih marki iz grupacije poput Porschea ili Audija. Slične vijesti stižu i iz te poznate automobilske marke gdje su planovi za uključivanje električnih vozila vrlo ambiciozni. Audi namjerava smanjiti troškove za deset milijardi eura do 2022. i taj novac reinvestirati u električna vozila. Uskoro bi se trebalo pojaviti čak pet novih električnih Audija, najprije jedan SUV koji bi se sastavljao u Audijevoj tvornici u Bruxellesu od sljedeće godine. Unatoč troškovima koje će izazvati uvođenje “strujaša”, Audi namjerava održati postojeću profitnu marginu na najmanje osam posto godišnje. Vijesti o Audiju koje dolaze iz njemačkih medija uključuju još zanimljivosti, navodno se razmatra položaj čak četvorice Audijevih direktora zbog loše reakcije nakon skandala s ispuhom dizelskih motora kao i zbog povećanog broja opozvanih vozila. Nije puno drugačije ni u konkurentskom proizvođaču luksuznih vozila. Bayerische Motor Werke ili BMW objavio je kako je već potrošio šest milijardi dolara na razvoj elektrificiranih vozila te će nastaviti snažno ulagati u takva vozila.

Njihov je plan do 2020. godine uspostaviti masovnu proizvodnju te imati do 2025. godine 12 različitih modela potpuno električnih vozila uz još 13 hibrida. BMW-ov šef Harald Krüger izjavio je u sjedištu kompanije u Münchenu kako će njihovi električni automobili imati doseg od čak 700 kilometara. Sve će se učiniti da se sustigne Tesla.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve