‘Mercator želi Erste Group prodati dio svojih potraživanja’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. siječanj 2013. u 11:41
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Radi smanjivanja zaduženosti i bržeg dobivanja obrtnih sredstava slovenski “Mercator” pregovara s bankom Erste Group.

Radi smanjivanja zaduženosti i bržeg dobivanja obrtnih sredstava slovenski "Mercator" pregovara s bankom Erste Group kojoj namjerava prodati dio svojih nenaplaćenih potraživanja prema kupcima, tvrdi u ponedjeljak u svom poslovnom prilogu ljubljanski "Dnevnik".

"Mercatoru" je u prošloj godini, navodi list, uspjelo smanjiti zaduženost koja sada iznosi 1,1 milijardu eura, a u razduživanje će i idućih godina morati usmjeravati dobar dio svog prihoda, te ograničavati investicije i smanjivati troškove. No, uprava je svjesna da to neće biti dovoljno pa s Erste Group pregovara o prodaji dijela svojih potraživanja. Time bi, po nekim procjenama, svoju zaduženost Mercator mogao smanjiti za još 100 milijuna eura, navodi list, dodajući da bi kompanija tako smanjila potrebu za traženjem obrtnog kapitala zaduživanjem gdje joj kamatni troškovi rastu.

U "Mercatoru" su za list potvrdili da je prodaja dijela potraživanja bankama "jedna od mogućnosti". Osim toga, ponovo najavljuju i projekt "monetizacije" dijela nekretnina, odnosno njihove prodaje pa uzimanja u najam (sell-and-lease), za sredinu iduće godine. Od toga se lani privremeno odustalo jer vodeći dioničari nisu bili spremni na prijedlog uprave da se s postupkom prodaje većinskog dijela Mercatora pričeka dok ne završi prva faza monetizacije, navodi list.

Zbog makroekonomskih prilika i odluke vodećih banaka u Sloveniji da smanje kreditnu izloženost prema velikim kompanijama poput Mercatora, uprava slovenskog trgovca u zadnje vrijeme osjeća da i strani investitori za sredstva očekuju više prinose za kreditna sredstva.

"Mercator" se u prošloj godini zaduživao po prosječnoj kamatnoj stopi od 4,5 posto, dok investitorima u novom plasmanu komercijalnih zapisa mora nuditi kamatu od 4,85 posto godišnje. Pri tome bi povećanje kamatne stope za jedan posto Mercatoru na godišnjoj razini donijelo povećanje kamatnih troškova od 10 milijuna na godinu, navodi ljubljanski "Dnevnik".

Komentirajte prvi

New Report

Close