Masovna tučnjava zbog novog direktora Lente

Autor: Ksenija Kale , 12. listopad 2010. u 22:00

Bivši vlasnik August Meyer želi da kompaniju vodi smjenjeni Sergej Juščenko, a TPG ustraje na Janu Dunningu

Zaoštrila se borba za kontrolu u ruskom trgovačkom lancu Lenta za čije je preuzimanje svojedobno bio zainteresiran Agrokor Ivice Todorića ali i američki Wal-Mart, francuski Carrefour i finski Kesko. Naime, investicijski fond TPG koji želi preuzeti kontrolu u Lenti sukobio se s američkim biznismenom Augustom Meyerom koji ima 41% vlasništva u toj tvrtki. TPG i njegov ruski partner VTB Capital zajedno drže 31% udjela u Lenti, piše Bloomberg.

Na posao sa zaštitarima
Do svađe između TPG-a i Augusta Meyera došlo je zbog neslaganja oko buduće strategije i upravljanja tvrtkom koje je prošloga mjeseca u sjedištu tvrtke u Sankt Peterburgu preraslo u nasilje a policija je pritvorila dvadesetoro ljudi. TPG i VTB su poručili da spor s Meyerom u pitanje dovodi planove za otvaranje devet trgovina u sljedećoj godini koji su sada odloženi. Meyer pak smatra da bi s bivšim predsjednikom Uprave Sergejom Juščenkom na čelu tvrtke širenje poslovanja Lente mogao provesti bržim tempom nego TPG i VTB.Problem je u tome što TPG i ruski partner VTB Capital podupiru predsjednika Uprave Jana Dunninga kojega je Meyer nedavno pokušao smijeniti. Meyer zahtijeva Dunningovu smjenu kako bi na njegovo mjesto bio imenovan nekadašnji šef tvrtke Juščenko. Protiveći se Meyerovom potezu, Dunning se prošloga mjeseca pojavio u sjedištu kompanije s naoružanim čuvarima tražeći preuzimanje kontrole nad sjedištem Lente. Dunning je zahvaljujući TPG-u vraćen na posao, a Meyer kazao da ne odustaje od borbe. TPG Capital i VTB su potom za 30. rujna bili najavili sastanak Uprave na kojem su trebali razriješti spor. Tim Demčenko, šef VTB Capitala tada je spomenuo da će se TPG i VTB Capital sastati s najvećim dioničarom Lente, Meyerovom tvrtkom Svoboda smatrajući da će to pomoći u razriješavanju postojećih pitanja i zajedničkog napretka u razvoju.Lanjskoga su listopada TPG i VTB Capital kupili 35 posto Lente od osnivača Olega Žerebcova za 115 milijuna dolara. Dva su ulagača kasnije svoj vlasnički udio u ruskom trgovačkom lancu smanjili na 31 posto a Meyeru prodavši 4,6 posto udjela u toj kompaniji. U Lenti 11-postotni udjel drži Europska banka za obnovu i razvoj.

Oštra konkurencija
Inače, udio u Lenti prodan je TPG-u nakon što je preklani propao pokušaj prodaje tvrtke u cijelosti. Naime, kako smo već pisali, za njeno preuzimanje osim Agrokora i Wal-Marta još bili zainteresirani i francuski trgovački lanac Carrefour i finski Kesko. Nakon toga je u veljači prošle godine na prodaju ponuđen Žerebcov 35-postotni udjel u ruskom trgovačkom lancu kojem su pristupili investicijski fondovi Warburg Pincus i Russia Partners. Prema pisanju ruskih novina Vedomosti, za Žerebcov udio u Lenti pored investicijskog fonda TPG, bili su zainteresirani Apax Partners i BC-Partners. Ruske novine Kommersant tada su prenijele da je američki Wal-Mart bio zainteresiran za preuzimanje 51-postotnog udjela u Lenti za oko 650 milijuna dolara.

Profil

Prihod od 1,4 mlrd. dolara
Lenta je osnovana 1993. godine i ima 37 trgovina u Rusiji. U prvih osam mjeseci ove godine taj je trgovački lanac ostvario 1,4 milijardi dolara prihoda, a oko 85 posto robe koje prodaje otpada na hranu. Interes za preuzimanje Lente u posljednje su vrijeme pokazale mnoge tvrtke s ciljem širenja na rastuće tržište Rusije, a među njima je bio i Agrokor.

Komentirajte prvi

New Report

Close