Maleni i skupi fotoaparati sa značajkama velikih

Autor: The New York Times , 30. listopad 2011. u 22:00

Fotografije snimljene refleksnim fotoaparatom s jednim objektivom tako su sjajne zbog golemog senzora kojim su takvi fotoaparati opremljeni, a koji zahtijeva i golem objektiv te mnogo prostora, pa su zbog toga takvi fotoaparati obično prilično veliki. Iz tog razloga dizajn malenog fotoaparata podrazumijeva preispitivanje samih granica fizike.

No, danas imamo fotoaparate Nikona i Pentaxa koji su nevjerojatno maleni. Pentax Q najmanji je fotoaparat s izmjenjivim objektivom na cijelome svijetu, dimenzija samo 10 puta 5,8 puta 3 centimetra.A opet, zapanjujuće je koliko je jednostavan za uporabu i krcat aplikacijama. Možete snimati filmiće ubrzanog protoka vremena. Postoje različiti načini snimanja prizora. Moguće je i u potpunosti se prebaciti na ručno upravljanje. Višestruka ekspozicija. Hifi snimke. Uređivanje i rezanje na samom aparatu. Format RAW. HDMI format koji se prebacuje na televizor. A tu je i spajalica za modne dodatke. Ima čak i fascinantnu bljeskalicu. Kad pritisnete prekidač, ekstenzija za bljeskalicu digne se visoko prema gore, što znači da nestaje sjenke objektiva, čime se eliminira mogućnost crvenog odbljeska u očima. Zaslon ovog fotoaparata velik je 7,5 centimetara. No, ipak se njime upravlja fizički. Tu je kontrolna tipka koja se može programirati tako da mijenja proporcije fotografija, uključi specijalne efekte, i slično. Navedeni fotoaparat ima nezumirajući ravni objektiv koji omogućuje sladunjavi efekt zamućene pozadine. Zajedno s tim objektivom, ovaj fotoparat nije ništa veći od uobičajenog digitalnog fotoaparata. Uz njega možete kupiti i 3X zoom objektiv ili plastične objektiveigračke. Nažalost, postoji i nekoliko nedostataka. Prvi od njih je cijena: 800 dolara za fotoaparat i ravni objektiv, te još 300 za 3X zoom objektiv, što je doista previše.

Drugo, baterija traje vrlo kratko: jedno punjenje omogućuje tek 250 snimaka, dok kod ostalih fotoaparata istog tipa baterija traje tri ili četiri puta dulje. Najveća mana je unutarnji senzor, odnosno njegove dimenzije, samo jedan centimetar dijagonalno, što je istovjetno veličini senzora u jeftinom džepnom fotoaparatu. No, usprkos tomu, kvaliteta slike je iznenađujuće dobra.Nikon 1 veći je, ali dobiva bolje ocjene kako po pitanju cijene, tako i po pitanju veličine, značajki i senzora. Postoje dva modela: J1, za obične korisnike (650 dolara, uz 3X zoom objektiv) te V1, za snimatelje iz hobija (900 dolara, uz 3X zoom objektiv). V1 sadrži i dodatni elektronski fokus. Ovdje pravu novost predstavlja brzina. Naime, navedeni fotoaparat snima 10 fotografija u sekundi ukoliko se tijekom takvog fotografiranja refokusira ili 60 fotografija bez refokusiranja. Vrlo jednostavno snima usporene snimke koje sadrže i do 1200 okvira u sekundi. Čak možete i fotografirati za vrijeme snimanja bez prekida u snimci. Nikon tvrdi kako je ovo potpuna novost, a doista je nevjetojatno korisno. Senzor je velik 1,5 centimetara. Fotografije su općenito vrlo dobre kvalitete. No, ima i nekoliki glupih elemenata. Prvo, tipka za izbor načina snimanja ima samo četiri položaja. Način rada pod nazivom Best Shot može snimiti 20 fotografija u sekundi, a zatim odbaci sve osim pet fotografija koje smatra najboljima. Način rada Motion Snapshot snima usporenu snimku u trajanju od jedne sekunde i dodaje joj glazbu loše kvalitete. Činjenica da su posvetili dva od četiri izbora položaja tim rijetko korištenim majstorijama predstavlja kriminalni prijestup.

David Pogue

Komentirajte prvi

New Report

Close