Makedonci napustili BIP, budućnost tvrtke neizvjesna

Autor: Poslovni.hr , 07. srpanj 2019. u 22:01
Janevski je zakupio BIP prije dvije godine, najavljuje nove projekte, Foto: PD

Unatoč vijestima o otkazima za 125 radnika, navodno neće biti otpuštanja, već se traži novi zakupac pivovare.

Kompanija iz Sjeverne Makedonije M6 EDEN SRB prekinula je krajem prošlog tjedna ugovor o poslovnoj suradnji s Beogradskom industrijom piva (BIP) u stečaju, pa je od početka srpnja počeo proces izmirivanja obveza prema zaposlenima i svim vjerovnicima, navodi se izjavi iz te kompanije.

Makedonci kažu da su vjerovali u mogućnost razvoja jedne od najvećih pivovara u regiji i da su s entuzijazmom krenuli u njenu obnovu prije dvije godine, ali da nema mogućnosti za uspjeh, prenosi Tanjug.

Radnici poslani na odmor

“Pokušali smo napraviti nešto pozitivno za Beograd, za Srbiju, da damo duh i život jednoj kompaniji koja je 180 godina simbol Beograda. Na žalost, bez obzira na velika mjesečna ulaganja, posvećenost i entuzijazam, nismo uspjeli, jer s ovim konceptom nema mogućnosti za uspjeh”, objašnjeno je iz kompanije.

 

180godina

posluje BIP, kao jedna od najvećih pivovara u regiji

Također poručuju i da to ne znači da će se povući “jer Beogradu je potrebno kvalitetno pivo”, dodajući da će produžiti u drukčijem smjeru i s drugim konceptom te da je moguć početak ulaganja u budućnosti u nove projekte u Srbiji. Beogradska industrija piva jedna od retkih koja je zadržala tradicionalni način proizvodnje piva.

 

Međutim, B92 je isprva javio da će Beogradska industrija piva najvjerovatnije biti zatvorena vrlo brzo te da je 125 radnika dobilo otkaze. Prema ksnijim informacijama, ipak neće biti otpuštanja radnika. Kako su za B92 rekli zaposlenici BIP-a, iako je vlasnik makedonski poduzetnik Svetozar Janevski, koji je 2017. zakupio pogone BIP-a u stečaju obećao da će srediti situaciju, to se nije dogodilo.

“Trenutno je 125 zaposlenih na odmoru do 16. srpnja, kada očekujemo nastavak proizvodnje. BIP će biti u stečaju. Imamo informacije da neće biti otpuštanja, već da se traži novi zakupac. Čuli smo da se tri kompanije zanimaju za BIP, jedna je poznata po proizvodnji mesa, druga je iz Kragujevca, a treća iz Apatina”, rekao je za B92 jedan od radnika.

Nije pomogao niti izvoz

Očito je da makedonska kompanija nije uspjela postaviti BIP na noge, unatoč tome što se od ožujka ove godine u trgovinama diljem Makedonije moglo kupiti BIP-ovo pivo.

Počela ga je uvoziti vinarija Tikveš u sklopu trgovačkog programa gdje je uveden kao koplemetarni proizvod u već postojeći program. Prvu liniju proizvoda koji su se počeli prodavati u Makedoniji činile su limenka od 0,5 litara i staklene boce od 0,33 i 0,5 litara. Za to tržište novitet je bio Kvas kojeg su kupci imali priliku prvi put probati. “BIP kontinuirano radi na unaprjeđenju i prilagođavanju istančanom ukusu kupaca” rečeno je tom prigodom iz Beogradske industrije piva, koja se nekoliko mjeseci kasnije našla 
u velikim problemima.

Komentirajte prvi

New Report

Close