Lufthansa želi zaustaviti preuzimanje Alitalije

Autor: Poslovni dnevnik , 03. veljača 2014. u 22:00
Etihad razmatra kupnju 49 posto Alitalije/FOTOLIA

U Alitaliji se pak nadaju kako će ih spasiti Arapi nakon što su im leđa okrenuli u Air France-KLM-u.

Njemačka aviokompanija Lufthansa kritizirala je plan Etihada, svog konkurenta iz Ujedinjeih Arapskih Emirata, koji želi kupiti posrnulu talijansku Alitaliju.

"Protivimo se  stalnom subvencioniranu i djelomičnoj nacionalizaciji europskih aviokompanija, bez obzira da li ih kupuju europske zemlje ili državne kompanije izvan Europe", navodi se u priopćenju Lufthanse, i poziva Europsku komisiju da zabrani takve akcije.Iako Lufthanza nije eksplicitno prozvala Etihad ili Alitaliju, ovo priopćenje je izdano dan nakon što je Etihad priopćio da je ušao u poslednju fazu razmatranja kupnje 49 posto udjela u talijanskom avioprijevozniku. U Alitaliji se pak nadaju kako će ih spasiti Arapi nakon što su im leđa okrenuli u Air France-KLM-u odbivši sudjelovati u dokapitalizaciji te aviokompanije.

Inače, francusko-nizozemska kompanija u Alitaliji ima 25 posto udjela u AlitalijiEtihad je nacionalna aviokompanija UAE i posljednjih godina bilježi strelovit rast. Ova kompanija već drži 49 posto Air Serbije, nasljednika posrnulog Jat Airwaysa, a kupila je i manjinski udjel u nekoliko manjih avioprijevoznika diljem svijeta. Tako u Air Seychelles ima 40 posto, 29,21 posto u Air Berlinu, 24 posto u Jet Airwaysu, 19,9 posto u Virgin Australia, tri posto u Aer Lingusu i jedan posto u Air Indiji. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

arapi ulažu milijarde u avio kompanije pa će za par godina plakati kao što imaju propast nekretninskog tržišta kod sebe doma.ali dok ima nafte prelijevaju iz jednog džepa u drugi.

New Report

Close