Lufthansa nije zainteresirana za Alitaliju

Autor: Ante Pavić , 14. listopad 2013. u 22:00
Mostni kredit za Alitaliju osigurat će Unicredit i Intesa Sanpaolo

Kompanija Air France-KLM još uvijek nije pristala da dokapitalizacijom spasi Alitaliju.

Njemačka Lufthansa nije zainteresirana za preuzimanje posrnule talijanske zrakoplovne kompanije Alitalia, Reutersu je izjavio Martin Riecken, glasnogovornik Lufthansa Europe.

Multinacionalna zrakoplovna kompanija Air France-KLM još uvijek nije pristala da kao najveći dioničar dokapitalizacijom spasi talijanskog posrnulog zračnog prijevoznika. Do zaključenja broja nije bilo poznato o hoće li Air France-KLM koji drži 25 posto udjela pristati na dokapitalizaciju ukupno vrijednu 300 milijuna eura, zbog čega je u pitanje doveden opstanak talijanske zrakoplovne kompanije. U dokapitalizaciji bi trebali sudjelovati svi dioničari u vrijednosti dosadašnjeg udjela.

Iako je francusko-nizozemska tvrtka u petak glasala za odluku o 500 milijuna eura vrijednom paketu spašavanja Alitalije, signalizirali su da to ne uključuje i njihov svježi novac za spašavanje talijanske kompanije. Pomutnju je izazvao Alexandere de Juniac, predsjednik uprave Air Francea-KLM koji je, kako su talijanski mediji prenijeli tijekom vikenda, prvom čovjeku Alitalije poručio da njegova kompanija ne planira sudjelovati u osiguravanju novca za talijansku kompaniju.

Bilo je to dovoljno da spašavanje Alitalije postane neizvjesno, iako je Juniac u nedjelju takve napise nazvao "nestvarnima", ne želeći potvrditi hoće li sudjelovati u dokapitalizaciji. Talijanska poštanska kompanija Poste Italiane pristala je uplatiti 75 milijuna eura u dokapitalizaciji, što bi je moglo dovesti na mjesto najvećeg dioničara ukoliko Air France-KLM odustane od sudjelovanja u dokapitalizaciji. Dvije najveće talijanske banke, Unicredit i Intesa Sanpaolo osigurat će mostni kredit od 100 milijuna eura, ali je budućnost Alitalije i dalje prilično neizvjesna.

Novi vlasnik

Očajničko traženje partnera

Analitičari tvrde da je Air France-KLM prirodni partner Alitalije, ali da je spremnost te grupe za pomoć talijanskom prijevozniku ograničena vlastitim nepopularnim mjerama restrukturiranja kod kuće. Alitalia je posljednji put zabilježila dobit već daleke 2002. godine. Talijanski premijer Enrico Letta zatražio je nedavno od Alitalije da što prije nađe inozemnog partnera. Traženje partnera bit će vrlo teško nakon što se Etihad Airlines prije nekog vremena odlučio maknuti podalje od Alitalije.

Komentirajte prvi

New Report

Close