L’Oreal Nestléu: želimo svoje dionice

Autor: Tomislav Pili , 12. veljača 2018. u 08:01
Prodaja L'Oreala prošle je godine porasla 4,8 posto na 26 milijardi eura/REUTERS

Švicarski prehrambeni div 23 milijarde eura vrijedne dionice drži već četiri desetljeća, a prodaju udjela traže i njegovi dioničari.

Prepun gotovine, francuski L'Oreal javno je najavio kako je spreman otkupiti svoje dionice od švicarskog prehrambenog diva Nestléa koji ih drži već četiri desetljeća.

Prema navodima Financial Timesa, izvršni direktor te kozmetičke kompanije, Jean-Paul Agon, kazao je kako je L'Oreal spreman kupiti 23 posto svojih dionica ako ih Nestlé bude želio prodati te da "ima sve što je potrebno" za takav potez.

Vrtoglava cijena
Te dionice vrijede gotovo 23 milijarde eura, ali naizgled vrtoglava cijena nije prepreka za L'Oreal koji "ima sve resurse za kupnju", tvrdi Agon. "Imamo dosta gotovine, imamo udjel u Sanofiju, financijski stojimo vrlo solidno", kaže prvi čovjek L'Oreala. Podsjetimo, ta kompanija drži devet posto dionica francuske farmaceutske kompanije Sanofi vrijednih 7,6 milijardi eura, a koje mogu poslužiti kao dodatni izvor novca za otkup dionica od Švicaraca.

Prema podacima iz bilance, krajem prošle godine kompanija je imala i 1,9 milijardi eura gotovine na računu. Jean-Paul Agon je potencijalni otkup dionica najavio na prošlotjednom predstavljanju godišnjih rezultata L'Oreala koji su pokazali skok neto dobiti preko 15 posto na 3,6 milijardi eura. To je ujedno bio i prvi javni istup o toj temi otkako je u lipnju prošle godine američki aktivistički hedge fond Third Point kupio mali udjel u Nestléu za 3,5 milijarde dolara. 

Podsjetimo, osnivač tog fonda Dan Loeb zatražio je od Uprave Nestléa da proda udjel u L'Orealu kako bi kompanija povećala svoju vrijednost. Nestléov udjel postao je opet aktualan u rujnu nakon što je preminula Lilliane Bettencourt, članice obitelji osnivača L'Oreala, a što prema mišljenju analitičara može biti katalizator promjena u dioničarskoj strukturi kompanije. Dioničarski sporazum određuje da obitelj Bettencourt i švicarska kompanija ne smiju povećavati udjel u L'Orealu šest mjeseci od smrti Lilliane. Iz Nestléa su odbili komentirati izjave Jean-Paul Agona.

Odlična prodaja
Rast lanjske profitabilnosti l'Oreala rezultat je odličnih prodajnih rezultata luksuzne divizije koja uključuje kozmetičke brendove poput Lancômea, Yves Saint-Laurenta te Giorgio Armani. Drugi je razlog rast prodaje u Aziji, najbrže rastućem tržištu za kompaniju. Rast prihoda ubrzao je za 5,5 posto u četvrtom tromjesečju što je doprinijelo ukupnom godišnjem rastu prodaje od 4,8 posto na godišnjoj razini.

U toj stavci L'Oreal je zabilježio iznos od 26 milijardi eura. "Kineski kupci bilo gdje u svijetu čine velik dio prodaje na tržištu luksuzne robe", tvrdi Jean-Paul Agon. Stope rasta na razvijenim zapadnim tržištima nisu tako impresivne. U Sjevernoj Americi zabilježen je rast od 1,7 posto, a u Europi od 2,6 posto. Usporila je prodaja i profesionalne palete proizvoda, s 0,2 posto rasta. 

Istek moratorija

Švicarci neće dati ponudu
Izvršni direktor L'Oreala Jean-Paul Agon smatra kako u ožujku, kada istekne moratorij na povećanje udjela u kompaniji, Nestlé neće objaviti ponudu za preuzimanje. Inače, Jean-Paul Agon je najavio da će za četiri godine otići u mirovinu, nakon što provede 16 godina na čelu L'Oreala. Kompanija još nije javno obznanila tko bi mogao biti njegov nasljednik. Međutim, upućeni u odnose u kompaniji smatraju kako je favorit sadašnji Agonov zamjenik Nicolas Hieronimus koji je u L'Orealu već 30 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close