Lockheed našao jedanaest kupaca za 440 lovaca F-35

Autor: Tomislav Pili , 19. lipanj 2017. u 22:00
Skupoću F-35 kritizirao je i predsjednik Donald Trump/REUTERS

Prvi put kompanija primjenjuje model višegodišnjeg ugovoranja koji će sniziti cijenu najskupljeg lovca na svijetu.

Američka div obrambene industrije Lockheed Martin na pragu je sklapanja posla stoljeća vrijednog preko 37 milijardi dolara. Kako ekskluzivno doznaje Reuters, pregovori o kupnji 440 višenamjenskih borbenih zrakoplova F-35 s 11 država u završnoj su fazi. Uz SAD, u toj su skupini potencijalnih kupaca još Australija, Danska, Italija, Izrael, Japan, Južna Koreja, Nizozemska, Norveška, Turska i Velika Britanija.

Sastanak u Baltimoreu
Prema tvrdnjama upućenih izvora, dužnosnici tih država prošloga su se tjedna u Baltimoreu sastali s predstavnicima Lockheeda kako bi dogovorili detalje ugovora. Lockheed će s ovom skupinom država po prvi puta ugovoriti višegodišnje narudžbe što bi se trebale odraziti na cijenu zrakoplova. Naime, memorandum o razumijevanju, kako je službeni naziv ugovora o kupnji, sastojat će se od ugovaranja proizvodnje i isporuke zrakoplova u tri tranše između 2018. i 2020. godine.

 

37 posto

ukupnih prihoda Lockheeda čini prodaja borbenog zrakoplova F-35

Prva tranša cilja na najmanje 135 zrakoplova ugovorenih u fiskalnoj 2018. koji će biti isporučeni do 2020. godine po cijeni od 88 milijuna dolara po letjelici. Prosječna cijena ugovorena za fiskalnu 2019. mogla bi za varijantu F-35A – koju koristi američko zrakoplovstvo i zračne snage NATO saveznika – pasti na 85 milijuna dolara, a u 2020. očekuje se daljnje pojeftinjenje na 80 milijuna dolara.

To bi bila ujedno i najniža cijena tog zrakoplova u njegovu dosadašnjem operativnom vijeku. Iz kompanije su poručili kako ne komentiraju pregovore o kupnji. Podsjetimo, F-35 jedan je od najskupljih borbenih zrakoplova na svijetu zbog programa razvoja koji je trajao duže i bio daleko skuplji od prvotnih predviđanja. Cijena jednog zrakoplova dosezala je i 102 milijuna dolara. Među kritičare skupoće F-35 ubraja se i predsjednik SAD-a Donald Trump.

Ekonomija velikog obujma
Memorandum o razumijevanju jamčit će Lockheedu ugovore o kupnji u tri uzastopne godine što će po zakonitostima ekonomije velikog obujma omogućiti snižavanje troškova u proizvodnom lancu. Inače, prodaja F-35 sudjeluje s 37 posto u Lockheedovim ukupnim prihodima. Tijekom prvog tromjesečja prihodi od prodaje u aeronautičkom poslovanju porasli su osam posto na 4,1 milijardu dolara, upravo zbog povećanje potražnje za F-35. U proizvodnji tog zrakoplova Lockheed surađuje s još nekoliko tvrtki, poput Northrop Grummana, United Technologiesa, Pratt & Whitneya te BAE Systemsa.

Komentirajte prvi

New Report

Close