Litvanci profitabilnu Aluminu doveli do ruba propasti

Autor: Poslovni dnevnik , 26. lipanj 2017. u 22:00
Uprava Alumine zatražila je stečaj da izbjegne naplatu duga

Račun kompanije blokiran je u travnju odlukom Osnovnog suda u Zvorniku na iznos od čak 155 milijuna KM ili 79 milijuna eura.

Zakulisnim radnjama bivših vlasnika iz Litve, osumnjičenih za milijunske zloporabe u banjalučkom Balkan Investment Banku preko kojeg su kontrolirali tvornicu Alumina, ta profitabilna kompanija iz Zvornika dovedena je na rub propasti, piše Blic.

Račun kompanije blokiran je u travnju odlukom Osnovnog suda u Zvorniku na iznos od čak 155 milijuna KM (79 milijuna eura).  A prije nekoliko dana je objavljeno da je Milorad Motika, predsjednik uprave Alumine, predao sudu službeni zahtjev za stečaj te kompanije, bez odobrenja Odbora vjerovnika Tvornice glinice Birač. U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini potvrdili su da je Motika zahtjev za stečaj podnio 5. svibnja, a kao razlog je naveo prijeteću platežnu nesposobnost.

 Uprava kompanije koja se od početka opirala stavu vlade RS-a da se postigne dogovor s Pavgordom iz Foče guranjem Alumine u stečaj pokušava izbjeći namirenje Pavgorda. "Za 14 dana blokade računa Alumina je imala milijunske gubitke. Tvrtka koja godinama posluje u plusu zapala je u nevolje tuđom krivicom. Za to nisu zaslužni samo Litvanci, koji su potpuno nelegitimno založili imovinu Alumine, već i domaće sudstvo, koje je u ovom slučaju potpuno podbacilo", tvrdi izvor Blica iz te kompanije.

 

6,4 milijuna

eura tvrtka Pavgord platila je za Aluminin dug od 79 mil. eura

Jednu od glavnih uloga u malverzacijama odigrao je Litvanac Edvinas Navickas, bivši direktor Balkan Investment Banka, koji je u RS prvooptuženi za kriminal težak nekoliko desetaka milijuna eura. Specijalno tužiteljstvo RS od 2013. godine vodi predmet o slučaju zloporeba u Biraču i Alumini, ali i u Balkan Investment Banku, preko koje je isisan ogroman novac za litvansku Ukio grupu. Ta litvanska grupa kupila je Birač i tvrtku kćer Aluminu, pa se kasnije povukla iz kompanije.

Prije toga je Ukip banka drugim litvanskim kompanijama odobrila kredite od 79 milijuna eura, zalažući imovinu Alumine, a sada taj dug potražuje kompanija Pavgord, kojoj je Ukip grupa navodni dug od 79 milijuna eura prodala za samo 6,4 milijuna eura. Kako navodi sugovornik Blica iz Alumine, dovedena je u pitanje i velika greenfield investicija iz Švicarske. Prema njegovim riječima, pokraj Alumine gradi se nova tvornica, ulagači iz Švicarske uložili su 10 milijuna eura u izgradnju pogona koja se tehnološki oslanja na proizvodnju Alumine, što bi lako moglo biti ugroženo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close