Lenta se ponovno nudi Agrokoru

Autor: Ksenija Končevski; Božica Babić , 06. travanj 2009. u 22:00

Wal-Mart obnovio pregovore za preuzimanje ruske kompanije, nudi oko 650 milijuna dolara

Prema pisanju ruskih novina Kommersant, koji se poziva ne neimenovane manjinske dioničare, Wal-Mart je zainteresiran za preuzimanje 51-postotnog udjela u Lenti za oko 650 milijuna dolara.

To podrazumijeva 35-postotni udjel od osnivača Olega Žerebcova, 11 posto od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i 6 posto od malih dioničara, prenosi Kommersant, čije napisi nisu službeno potvrđeni. Suvlasnik August Meyer drži 36-postotni udio. Za kupnju Lente, osim Wal-Marta i Agrokora, kako smo pisali, lani su bili zainteresirani i francuski Carrefour i finski Kesko. Ovotjedne spekulacije svjetskih tiskovina kako je ruski maloprodajni lanac Lenta nakon kratke stanke ponovno otvorio potragu za novim vlasnikom u koncernu Agrokor, unatoč izravnom upitu, u ponedjeljak nisu bili pripravni komentirati. Upravo takav odgovor možda je najbolja ilustracija potvrde da se Ivica Todorić definitivno nije predomislio nego i dalje intenzivno razmišlja o izlasku koncerna na mnogoljudni ‘istočni front’. Naime, Agrokor već godinama ustrajno njeguje strategiju šutnje, pa čak i opovrgavanja informacija nakon što mediji počnu iznositi pojedinosti o mogućem preuzimanju određenih kompanija. Dovoljno je sjetiti se uporna ponavljanja iz koncerna kako ne kupuju križevački Mlinar (ili Tisak…) nego samo traže dugoročno pouzdana partnera za punjenje polica Konzuma pekarskim asortimanom. O planovima za širenje biznisa izvan nacionalnih granica iz koncerna su tek znali povremeno ponoviti kako ih u narednom razdoblju izazovno zanimaju isključivo tržišta s više od 20 milijuna potrošača.Osim toga, iako sam Todorić smatra da nije monopolist jer ostvareni profit kontinuirano ulaže, s Konzumom je već dosegnuo gabarite koji su prenapregnuti za nacionalno tržište. To je izravno potvrdila i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, uvjetovala je da kod posljednje akvizicije, šibenske Lokice, mora prodati ili zatvoriti sedam objekata iz maloprodaje.

S obzirom da Todoriću i dalje ne manjka ambicija da Agrokor konačno postane globalno prepoznatljiva multi- nacionalka za vjerovati je da su lobisti potiho no, ‘agresivno’ angažirani na novom pokušaju preuzimanja Lente. Pogotovo, ako je točan podatak o rušenju cijene ruskog trgovca, odnosno pamti li se da je prije Lente Agrokor zabilježio neuspjeh na preuzimanju najvećeg turskog trgovca Migrosa. I za Migros i za Lentu bio je skovan plan kredita za financiranje akvizicije. Novac nije iskorišten stoga je nesporno da će Todorić uz maksimalan osobni angažman znati iskoristiti i mnoga (ne)poslovna poznanstva kako bi nakon dva neuspjela posla s Lentom poveo Agrokor u daljnji rast.Nakon što lani nisu uspjela nastojanjima prodaje cijele kompanije, na prodaju je u veljači ponuđen Žerebcov 35-postotni udjel u ruskom trgovačkom lancu kojem su pristupili investicijski fondovi Warburg Pincus i Russia Partners. Kako su prenijele Vedomosti, za Žerebcov udio u Lenti bili su zainteresirani i investicijski fondovi TPG, Apax Partners i BC-Partners. Lenta je u siječnju izvijestila da je 2008. završila sa 2,04 milijarde dolara prihoda koje je povećala 30,7 posto u odnosu na 2007.

Činjenice

Prodajna mreža
Lenta sa 34 hipermarketa u 16 ruskih gradova u ovoj godini prihode planira povećati 28 posto.

Refinaciranje dugova
Ruska banka VTB North-West u veljači je odobrila 41,8 milijuna dolara vrijedan kredit Lenti iskorišten za refinanciranje dugova.

Komentirajte prvi

New Report

Close