Lego pretekao američki Mattel i postao najvrijedniji svjetski proizvođač igračaka

Autor: Tomislav Oharek , 14. ožujak 2013. u 22:00
Kjeld Kirk Kristiansen vodio je kompaniju do 2004. godine/EPA

Kompanija je 2004. bila u teškoj krizi zbog (pre)velike diversifikacije u kojoj se Uprava nije snašla.

Rast prihoda Lega od 25 posto rezultirao je i time što je svijet dobio tri nova milijardera. Naime djeca Kjelda Kirka Kristiansena, najbogatijeg Danca, Sofie Kiaer Kristiansen, Thomas Kirk Kristiansen i Agnete Kirk Thinggard, zajedno drže 37 posto udjela u slavnom proizvođaču kockica, a njihov udjel u kompaniji dosegao je vrijednost od 5,3 milijardi dolara.

Za to je najzaslužniji prošlogodišnji rast prodaje na 4,04 milijarde dolara čime je danska kompanija pretekla Mattel i postala najvrijedniji svjetski proizvođač igračaka, pokazali su godišnji rezultati poslovanja Lega."Lego je podivljao! Najveći je svjetski proizvođač igračaka prema neto dobiti, operativnoj dobiti i EBITDA. Prošle godine je imao bruto maržu od 71 posto i zabilježio snažan rast prodaje", istaknuo je za Bloomberg Gerrick Johnson analitičar MBO Capitala u New Yorku.Inače Bloomberg je procijenio vrijednost Lega na 14,6 milijardi dolara, u što je uključena tržišna vrijednost kompanije uz dodani dug i oduzetu gotovinu kompanije, a što je 200 milijuna više od tržišne vrijednosti dosadašnjeg svjetskog lidera u industriji igračaka proizvođača popularnih Barbie lutki američkog Mattela. Johnson pak smatra kako je Bloombergova procjena vrijednosti Lega zapravo vrlo konzervativna jer bi primjenjujući kriterije koji se koriste za određivanje vrijednosti Mattela Lego koji je lani proizveo 45,7 milijardi kockica vrijedio 17 milijardi dolara.

Kjeld Kirk Kristiansen, nuk osnivača Lega Olea Kirka Kristiansena prema Bloobergovom indeksu milijardera težak je 5,9 milijardi dolara. Obitelj kontrolira 75 posto operacija u kompaniji kroz investicijsku kompaniju Kirkbi, dok preostalih 25 posto udjela drži humanitarna zaklada za djecu Lego, koju je obitelj osnocala 1986. godine. Roar Rude Trangbaek, glasnogovornik Lega poručio je kako obitelj Kristiansen ne želi odgovarati na pitanja o svome bogatstvu.Inače, investicijska kompanija Kirkbi ima i 36 posto vlasništva posto vlasništva u engleskom Merlin Entertainmenta Groupu, kompanijom koja upravlja s pet zabavnih parkova Legoland u četiri države. Prema Bloombergu, vrijednost toga udjela se procjenjuje na više od 900 milijuna dolara.Lego je osnovan 1932.godine, a ime je dobio prema složenici norveških riječi "leg godt", što znači igraj dobro. Osnivač Ole Kirk Kristiansen 1957. godine je tvrtku prepustio četvorici svojih sinova , koji su godinu kasnije počeli prodavati kockice koje su danas poznate diljem svijeta. Jedan od braće, odnosno djed Kjelda Kirka Kristinasena, Godtfred, konsolidirao je kontrolu nad kompanijom i isplatio svoju svoju braću.

Kjeld Kirk Kristinasen preuzeo je upravljanje kompanijom 1979. godine i u ponudu je donio tematske komplete kockica, koji su pokazali kao pun pogodak. Lego je tada počeo prodavati dvorce i gradske motive, no poduzetni predsjednik Uprave prepoznao je sve potencijale toga segmenta pa je dogovorio seriju licencnih ugovora među kojima je bio najunosniji onaj za seriju igračaka s temom Ratova zvijezda.Zamašnjak rasta je usporio 2002. godine jer se Uprava bavila pokušajima diversifikacije, koji su uključivali zabavne parkove i proizvodnju igara za računala i igrače konzole. To je pak smanjilo efikasnost, a kako ističe Per Thygesen Poulsen, autor knjige "Lego: kompanija i njezina duša", to je obitelj naslijedila od Godtfreda koji se htio okušati baš u svemu. "U jednom trenutku su čak razmišljali i o tome da od Lego kockica počnu graditi kuće za stanovanje", kaže Poulsen.Uslijedile su teške godine i val od 1000 otkaza, no poslovanje je 2004. konsolidirao menadžer izvan obitelji, Joergen Vig Knudstrop, a koji je i danas na čelu Lega.

Komentirajte prvi

New Report

Close