Legendarni ‘Jumbo Jet’ na pragu gašenja

Autor: Tomislav Pili , 29. srpanj 2016. u 15:20
Boeing 747 prvi je puta poletio 1969./REUTERS

Od rujna će Boeing proizvoditi samo šest primjerka godišnje.

Chicago Američki proizvođač zrakoplova Boeing mogao bi uskoro ugasiti proizvodnju jedne od svojih ikona, modela 747, iščitava se iz dokumenata objavljenih u srijedu. Proizvodnja tog modela u srpnju je pala na svega jedan primjerak mjesečno, dok je godinu ranije dinamika proizvodnje iznosila 1,5 zrakoplova na mjesec.

Kompanija je u tromjesečnom izvješću navela kako namjerava u rujnu prepoloviti dinamiku proizvodnje, pa bi godišnje s proizvodnih traka silazilo tek šest zrakoplova godišnje. Boeing je također objavio kako otkazuje planove o povećanju proizvodnje od 2019. godine. Inače, Boeing 747 prvi je puta poletio 1969. godine, a u flote zrakoplovnih kompanija počeo je ulaziti godinu kasnije.

Do sada je proizvedeno 1522 primjerka, a uz nadimak "Jumbo Jet" bio je poznat i kao "Kraljica neba". Koristi ga nekoliko šefova država, a najpoznatiji je kao Air Force One, zrakoplov američkog predsjednika. No, zrakoplovnim kompanijama sve je manje zanimljiv zbog prevelike potrošnje goriva u odnosu na novije i ekonomičnije modele.

Komentirajte prvi

New Report

Close