Larry Ellison više nije izvršni direktor Oraclea

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. rujan 2014. u 12:31
Reuters

Kako je objavljeno i da je dobit Oraclea pala više nego što se očekivalo, cijena dionice te tehnološke kompanije pala je jučer 2 posto.

 Larry Ellison, suosnivač kompanije Oracle i njezin lider dugih 37 godina, podnio je u četvrtak ostavku na mjesto izvršnog direktora, a zamijenit će ga dva izvršna direktora Safra Catz i Mark Hurd.

Kako je objavljeno i da je dobit Oraclea pala više nego što se očekivalo, cijena dionice te tehnološke kompanije pala je jučer 2 posto.

Premda su Ellison, koji će ubuduće biti izvršni predsjednik i glavni tehnološki direktor, gospođa Catz i Mark Hurd poručili da se ništa neće promijeniti u strukturi upravljanja, diobu vlasti odmah su kritizirali stručnjaci za menadžment.

"U gotovo svim slučajevima rješenje s dva izvršna direktora pokazalo se improviziranim rješenjem za politički problem", kaže Jeffrey Sonnenfeld, profesor na Yale School of Management, podsječajući da Oracle već neko vrijeme ima problema jer nije jasan smjer kompanije u sve žešćem konkurentnskom okruženju.

Prema ovom rješenju, za proizvodnju, financije i pravna pitanja bit će nadležna Catz, a za prodaju i usluge Hurd. Pitanja vezana za softver i hardver bit će u nadležnosti Ellisona. Glavna je razlika u tome što će Catz i Hurd morati izvještavati odbor Oraclea, a ne samo Ellisona, iako je on sada izvršni predsjednik tog odbora.

Ellison, koji je odrastao u opasnom dijelu Chicaga, osnovao je 1977. godine tvrtku koja će kasnije postati Oracle, jedna od najuspješnijih tehnoloških kompanija Silicijske doline, čija je baza podataka postala tehnološka okosnica najvećih svjetskih korporacija.

Ellison je s kompanijom izašao na burzu 1986. godine, iste godine kada i Microsofta, a Oracle je tada imao prihode od 55 milijuna dolara. Ove godine očekuje se da će prihodi premašiti 40 milijardi dolara.

Kroz nekoliko desetaka akvizicija, Ellison je proteklih godina proširio Oracleov portfelj poslovnih softvera, pri čemu je desetke milijardi dolara investirao u kupnju tehnoloških kompanija, kao što su PeopleSoft, Siebel Systems…

No, u posljednjih nekoliko godina, Ellison je posrnuo. Ulagači su naširoko kritizirali njegovu kupnju Sun Microsystemsa 2010. godine za 7,4 milijarde dolara i neke druge poteze.

Zahvaljujući prethodnim poslovnim uspjesima i širenju kompanije, Larry Ellison je peti na ljestvici najbogatijih ljudi u svijetu magazina Fortune. Vrijednost njegove imovine procjenjuje se na 51,3 milijarde dolara, uključujući 25-postoni udjel u Oracleu.

Komentirajte prvi

New Report

Close