Lanjska godina najuspješnija u povijesti NIS-a

Autor: Rato Petković / VLM , 12. veljača 2013. u 13:25
Thinkstock

Lanjska dobit od 444 milijuna eura najveća je u povijesti domaće naftne industrije u kojoj ruski Gazpromnjeft ima 56 posto vlasništva.

Lanjska dobit od 444 milijuna eura najveća je u povijesti domaće naftne industrije u kojoj ruski Gazpromnjeft ima 56 posto vlasništva. U usporedbi s prethodnom godinom profit je povećan za rekordnih 22 posto.

Dobit bi, prema riječima Kirila Kravčenka, glavnog direktora NIS-a bila veća da 200 milijuna eura nije „zarobljeno“ u javnim tvrtkama, koja nisu u stanju namiriti dugovanja. Uz to smanjena su dugovanja prema poslovnim bankama i to u vrijeme kada je Srbija bila u recesiji i imala najveću inflaciju u Europi. Od uspješnog poslovanja veliku korist imao je i srpski državni protačun u kojega je na ime poreza i ostalih fiskalnih obveza uplaćeno 819,7 milijuna eura. Kao ključni razlog uspješnog poslovanja navodi se konstatni rast investicija u nove tehnologije, razvoj maloprodajne mreže u zemlji i regiji, te povećanje rezervi nafte i plina.

Opravak NIS-a počeo je 2008. godine, nakon  što je većinsko vlasništvu u njemu preuzela spomenuta ruska kompanija, koja je 51 posto vlasništva platila 400 milijuna  eura, uz obvezu da uloži još 500 milijuna eura u tehnološku obnovu pančevačke rafinerije i proširenje prodajne mreže, kao i u zaštitu okoliša. Ta investicija je završena prošle jeseni, ali je NIS i prije toga pokazivao vidne znakove oporavka, putem veće eksploatacije domaće nafte i plina, kao i učinkovitijom naplatom potraživanja od poduzeća u državnome vlasništvu.

Prema ocjeni Kirila Kravčenka lanjska godina je bila najuspješnija i u pogledu investicija kada je u NIS uloženo 455,6 milijuna eura. Blizu polovice tog iznosa uloženo je u završetak modernizacije rafinerije, koja je time osposobljena za proizvodnju goriva europske kvalitete, a preostali dio u prodajnu mrežu, koja je proširena na susjedne zemlje Rumunjsku, Bugarsku i BIH, te na istraživanje novih izvora plina i nafte, kako u Srbiji tako i u susjednim zemljama.

U razvoj maloprodajne mreže uloženo je 188 milijuna eura. Tim sredstvima rekontruirano je devet benzinskih crpki i još 231 reberdirano. U Bugarskoj je kupljeno skladište i 28 benziskih crpki. NIS će u ovoj godini investirati u proširenje poslovanja 529, a u idućoj još 582,9 milijuna eura
 

Komentirajte prvi

New Report

Close