Kuka se povezala s kineskom Mideom

Autor: Poslovni dnevnik , 29. lipanj 2016. u 21:59
Ponuda za Kuku podigla je na noge njemačku politiku/REUTERS

U ugovoru stoji odredba da se zadrže radna mjesta u Njemačkoj.

Njemački proizvođač robota Kuka potpisao je investicijski ugovor s Mideom kojim se kineska kompanija obvezala, među ostalim, na dulji rok zadržati Kukina sjedišta, tvornice i radna mjesta u Njemačkoj, priopćili su u utorak iz njemačke kompanije.

Prema sporazumu koji vrijedi sedam i pol godina Midea se obvezala da neće mijenjati ustroj poslovanja Kuke. Kineska tvrtka također je obećala da neće poduzimati nikakve radnje koje bi dovele do isključivanja Kuke s burze, objavila je njemačka tvrtka. Midea je prošlog mjeseca za Kuku ponudila 4,5 milijardi eura, uzvitlavši prašinu na njemačkoj političkoj sceni. Iz kineske su kompanije u međuvremenu poručili i da će Kuki omogućiti neovisno poslovanje i pomoći im pri širenju u Kini.

Ponuda kineskog proizvođača kućanskih aparata svrstala se time među najvrednije kineske ponude za njemačke kompanije u sektoru industrijske tehnologije u valu ponuda u posljednjih nekoliko mjeseci. Odvojeno su iz njemačkog proizvođača robota izvijestili da su uprava i nadzorni odbor dioničarima preporučili prihvaćanje Mideine ponude, ocijenivši ponuđenih 115 eura po dionici fer cijenom. Kompanija Voith koja drži četvrtinu dionica za sada ističe kako nije donijela odluku hoće li prihvatiti ponudu. S druge strane, Friedhelm Loh koji drži 10 posto sklon je prihvaćanju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close