Kroz joint venture Krka jača prodaju na kineskom tržištu

Autor: Poslovni dnevnik , 24. rujan 2017. u 22:00
Čak 93 posto prodaje Krka ostvaruje na inozemnim tržištima/FOTOLIA

Jože Colarič, predsjednik uprave kompanije iz Novog Mesta, u srpnju je najavio preuzimanje kineske tvrtke, ali se od toga odustalo.

Čini se da slovenska farmaceutska kompanija Krka, koja posluje i u Hrvatskoj, ipak neće preuzeti kinesku tvrtku, kako je ranije bilo najavljivano, piše Delo. Ipak, sljedećih mjeseci, prisutnost u Kini Krka će povećati uspostavom zajedničkog poduzeća (joint venture) s kineskom tvrtkom, u kojoj će Krka imati većinski udjel, objavio je proizvođač generika iz Novog Mesta na internetskim stranicama Ljubljanske burze.

Razvojno orijentirani
Predsjednik Uprave Krke Jože Colarič najavio je preuzimanje kineske tvrtke na skupštini kompanije u srpnju. Riječ je o relativno maloj tvrtki čija prodaje iznosi manje od deset milijuna eura godišnje, ali je izuzetno razvojna orijentirana. Krka je, prema najavi, trebala imati 51% udjela u kineskoj tvrtki. Potom je rečeno da će preuzimanje tvrtke u Kini omogućiti registraciju i naknadnu proizvodnju i prodaju njihovih proizvoda na kineskom tržištu s visokim prodajnim potencijalom od 2020. nadalje.

 

31 posto

porasla je čista dobit Krke u prvih šest mjeseci ove godine

Tvrtka će biti jezgra Krkinih aktivnosti na kineskom tržištu. Slovenska farmaceutska kompanija u prvih je šest mjeseci ove godine ostvarila rekordni polugodišnji prihod od 655 milijuna eura, što je 8,5 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je čista dobit porasla za 31 posto, na 91,7 milijuna eura. Kako je rečeno na skupštini dioničara u Novom Mestu, čak 93 posto prodaje ostvareno je na inozemnim tržištima. Najuspješnija je bila prodaja u regiji istočne Europe, koja uključuje i Rusku Federaciju, u kojoj je povećana za 22 posto, dok je za devet posto porasla prodaja u srednjoj Europi. U Sloveniji je Krka vodeća kompanija u prodaji farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda i na tom je tržištu ostvarila 4-postotni rast prihoda u prvoj polovici godine, na 43 milijuna eura.

Strateška ili važna tvrtka?
Nije još poznato koliko je odličnim rezultatime slovenske farmaceutske kompanije pridonijelo to što početkom ove godine njemački proizvođač generičkih lijekova Stada, jedan od konkurenata kompanije iz Novog Mesta na tržištima istočne Europe, nije mogao odbiti primamljivu ponudu za preuzimanje od strane financijskih fondova, koji će platiti 5,3 milijarde eura. Krka, u kojoj država posredno ima oko 30 posto vlasništva, u klasifikaciji državne imovine isprva je označena kao strateška kompanija, da bi kasnije bila rangirana kao važna kompanija u kojoj država zadržava kontrolni udjel od 25 posto plus jedna dionica.

S druge strane, predsjednik Uprave Krke Jože Colarič, čak i nakon pada dobiti posljednjih godina zbog ruske krize i pojave pitanja treba li kompanija strateškog investitora, stalno naglašavao da je strateški smjer Krke da ostane neovisna do najmanje 2020. godine. Oko 70 posto nedržavnog vlasništva Krke je vrlo raznolika, Više od trećine u vlasništvu je fizičkih osoba koje borave u Sloveniji, a ostatak drže fondovi, gdje su pravi vlasnici kriju iza fiducijarnog računa. 

Pad dobiti i prihoda

Izuzetno neuspješna 2016. godina
Slovenska farmaceutska kompanija prošle je godine ostvarila neto dobit od 108,45 milijuna eura što je za čak 31 posto, odnosno gotovo 50 milijuna eura, manje nego 2015. godine. Analitičari su u anketi Bloomberga očekivali još nižu neto dobit, u visini od 104 milijuna eura. Prihodi od prodaje porasli su jedan posto, na 1,17 milijardi eura. Ostali poslovni prihodi iznosili su 7,9 milijuna eura i bili su 70 posto niži nego 2015. godine. Količinski se prodaja povećala 11 posto. U posljednjih pet godina prosječni godišnji rast prodaje iznosio je 1,8 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close