Krivotvoreni lijekovi nisu hrvatski problem

Autor: Marija Crnjak; Ksenija Končevski , 07. prosinac 2009. u 22:00

U posljednja dva mjeseca u Europskoj uniji zaplijenjeno 35 milijuna komada krivotvorenih tableta

Dok u Hrvatskoj nije zabilježen nijedan slučaj, u Europskoj uniji u posljednja dva mjeseca zaplijenjeno je 34 milijuna krivotvorenih tableta. Potvrđuje to europski povjerenik za industriju Günther Verheugen i kaže kako su među zaplijenjenim lijekovima antibiotici, lijekovi protiv raka, pa i Viagra. Pronađeni su i lažni lijekovi protiv malarije, analgetika i kolesterola.

Gore od najcrnijih slutnji
Ističući da prodaja krivotvorenih lijekova u Europskoj uniji nadilazi i najcrnje slutnje, Verheugen je u intervjuu za Die Welt istaknuo da je EK vrlo zabrinut zbog situacije. “Broj krivotvorenih lijekova koji završavaju kod pacijenata u Europi u stalnom je porastu”, naglasio je Verheugen te dodao da su krivotvorene tablete u posljednja dva mjeseca koje je zaplijenio EU pronađene tijekom carinske kontrole koja je u tu svrhu provedena u svim zemljama članicama Unije. Prema izvješću koje je EU objavio još u srpnju, mnogi lijekovi zaplijenjeni prošle godine došli su iz Indije. Verheugen smatra da krivotvorenje lijekova treba biti tretirano kao ozbiljan zločin i biti ozbiljno kažnjeno. “Svako krivotvorenje lijekova je pokušaj ubojstva. Čak i ako lijek sadrži nedjelotvorne tvari, on može uzrokovati smrt jer pacijent misli da uzima pravi lijek”, upozorio je Verheugen. Pritom je također istaknuo kako očekuje da će se EU u 2010. dogovoriti o mjerama borbe protiv krivotvorenja lijekova. “Očekuje se da će EU sljedeće godine postići dogovor o putu lijekova od proizvodnje do prodaje koji bi trebao biti pažljivo kontroliran. Također bi trebale postojati oznake koje bi trebale onemogućiti krivotvorenje na pakiranju, u prvom redu barkod ili pečat koji bi trebao jasno pokazati je li paket bio otvaran”, rekao je Verheugen. Inače, Europski dužnosnici za zdravstvo u lipnju su pozdravili nastojanja suzbijanja prodaje krivotvorenih lijekova. Plan uključuje dodatne sigurnosne mjere na pakiranjima lijekova, uključujući barkodove, pečate i holograme, kao i rigoriozniju kontrolu dobavljača. Tehnološki konzultanti među kojima je Aegatea također upozoravaju na opasnost od krivotvorenih lijekova predlažući rješenja barem kod sustava povezanih s jedinstvenim identifikacijskim brojem za svaki paket lijekova.

Nijedan slučaj u Hrvatskoj
U Hrvatskoj nije zabilježen nijedan slučaj pojave krivotvorenih lijekova u legalnoj distribucijskoj mreži, odnosno ovlaštenim prodajnim mjestima, ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama za promet lijekova na malo te zdravstvenim ustanovama gdje se nalaze lijekovi koji su prethodno prošli provjeru Agencije za lijekove i medicinske proizvode (ALMP). Ključno je naglasiti da je u Hrvatskoj propisan način na koji se lijekovi mogu uvoziti, distribuirati i prodavati i nije dopušteno uvoziti lijekove koji su naručeni preko interneta ili pošte. Drugim riječima, uvoz lijekova u Republici Hrvatskoj organiziran je tako da se nijedan lijek ne može uvesti i distribuirati bez prethodnog odobrenja i kontrole Agencije za lijekove i medicinske proizvode, navode u Agenciji za lijekove.

Prijetnja interneta

Suradnja s europskim institucijama
ALMP već niz godina aktivno prati ovaj problem i sudjeluje u borbi protiv krivotvorenih lijekova, a umrežen je s Europskim ravnateljstvom za kakvoću lijekova i zdravstvenu skrb.

Lijekovi i internet
ALMP je izdao brošuru pod nazivom “Lijekovi i internet”, u kojoj su objašnjeni rizici povezani s prodajom lijekova preko interneta.

Komentirajte prvi

New Report

Close