Kraš, Franck i Luka Rijeka traže povrat imovine u Srbiji

Autor: Rato Petković , 06. prosinac 2009. u 22:00

Svoju imovinu na teritoriju Srbije traži više od 120 kompanija s područja Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine

Više od 120 tvrtki s područja bivše Jugoslavije podnijelo je zahtjev za povrat imovine koja se nalazi u posjedu srpskih kompanija i na teritoriju Srbije. Riječ je o imovini poduzeća s područja bivših republika Jugoslavije koja je do raspada zajedničke države funkcionirala u sklopu tih tvrtki.

Nova prilika
Prema odluci srbijanske vlade, kompanije mogu uputiti zahtjeve za povratom do kraja godine. Do ožujka 2010. godine potrebno je obaviti usuglašavanje između poduzeća. Ako se ne postigne dogovor, spor će pokušati riješiti Agencija za privatizaciju koja će napraviti izračun koliki je realni udio tvrtki s područja bivše Jugoslavije u vlasništvu 128 poduzeća iz Srbije. Taj je rok do sada više puta produžen jer su pojedine države, koje su bile dio bivše Jugoslavije, protestirale zbog namjere da sporna imovina bude prodana preko Agencije za privatizaciju Republike Srbije. Slovenija i Hrvatska, kojima se pridružila i Bosna i Hercegovina, prije 18 mjeseci uputile su srbijanskoj vladi protestne note zbog kojih je odlučeno da se prodaja imovine odgodi i poduzećima da nova prilika da međusobno riješe sporne imovinske odnose. Do sada se pitanje imovine kompanija rješavalo tako što su uredbe vlade Srbije sadržavale načelo sporazumne podjele imovine između bivših i sadašnjih vlasnika nekretnina. Tada je predlagano da bi u slučaju izostanka sporazuma nekretnina išla u privatizaciju. Posljednjom vladinom uredbom promijenjen je postupak, pa će u slučaju ako ne dođe do povrata imovine, kao što je, primjerice, slučaj kod više hrvatskih poduzeća, tvrtke moći zatražiti udio u kapitalu kompanija na području Srbije koje se koriste imovinom poduzeća iz Hrvatske. Među 120 tvrtki nalazi se i više hrvatskih poduzeća, poput Kraša, Luke Rijeka, Agro-Tovarnika, Francka, Inkera iz Zaprešića, zagrebačke Poljoopskrba… Imovina hrvatskih poduzeća zamrznuta je početkom 1990. godine. Neke od kompanija bile su spremne pristati da se njihova imovina pretvori u dionice i u tom obliku preda u vlasništvo.

Neprodane tvrtke
Prema riječima Dušana Belanovića iz Agencije za privatizaciju, ako se utvrdi da je u pojedinim poduzećima stopostotno vlasništvo tvrtki iz bivših republika, predlaže se da se iz njih odvojit 30 posto imovine koja će se dati zaposlenima. Među neprodanim poduzećima s područja Hrvatske nalaze se Končar, Jugoton, Transjugšped, Gavrilović export-import, Franxk komerc, Atlas tours, Naprijed kao i još neke kompanije.

Struktura

Vrijedno vlasništvo
Među 120 tvrtki koje su zatražile povrat imovine u Srbiji nakon 1990. godine nalazi se više hrvatskih poduzeća, poput Kraša, Luke Rijeka, Agro-Tovarnika, Francka, Inkera iz Zaprešića, zagrebačke Poljoopskrbe…

Komentirajte prvi

New Report

Close