Iz RH pobjegao zbog ‘otežanog poslovanja’, Srbi mu ne vjeruju

Autor: Rato Petković (VLM) , 04. listopad 2012. u 11:42
Ilustracija

Lani je napustio Hrvatsku, sada i Srbima prijeti napuštanjem.

Poslije izvjesnog zatišja obnovljena je bojazan kako će Swisslion, u vlasništvu biznismena Rodoljuba Draškovića, preseliti proizvodnju eurokrema, najpoznatijeg proizvoda kompanije, iz Takova u Trebinje. Ovaj put takva optužba na račun Draškovića, koji je svojedobno najavio kako će napustiti Srbiju zbog otežanih uvjeta poslovanja, što je lani učinio i u Hrvatskoj s istim obrazloženjem, dolazi iz lokalnih političkih krugova.

Osude o upropaštavanju Takova, svojedno jednog od najvećih proizvođača prehrambene robe iznio je Jovica Carević, predsjednik Odbora SPS, lider kojega je Ivica Dačić, predsjednik vlade.

Prema kazivanju Careveća – od kada je Swisslion 2004. godine preuzeo PIK Takovo, broj radnika u tom prehrambenom kombinatu smanjen je. Te godine PIK Takovo, pored Srbije imao je tvornice u Hrvatskoj, Makedoniji i BiH . Politička reagiranja na preseljenje proizvodnje eurokrema uslijedila su iz strahovanja da će time biti ugrožen proračun općine Gornji Milanovac. Carević sada opaža kako je prodaja Takova obavljena ispod cijene, jer je Swisslion akviziciju platio tri milijuna eura, iako je procijenjena vrijednost kombinata iznosila 98 milijuna dolara. Zbog toga je zatražio reviziju privatizacije.

Pored mogućeg preseljenja proizvodnje najvećeg brenda kompanije novu buru izazvalo je i otpuštanje 30-ak radnika, što je bio dovoljan povod za novi napad na Draškovića.

I dok se vlasnik još nije oglasio u vezi optužbi, Miroslav Jovičić, direktor Takova, izjavio je kako su informacije o preseljenju proizvodnje netočne i tu tvrdnju potkrijepio ulaganjima u nove proizvodne linije.

Demanti u gornjomilanovačkim političkim krugovima nije uzet „zdravo za gotovo“, osobito nakon što je Drašković preselio proizvodnju jaffa keksa iz Siska u Trebinje, što pokazuje kako je sklon takvim poslovnim operacijama. U Swisslionu objašnjavaju kako je proizvodni pogon preseljen iz Hrvatske zbog njezina ulaska u EU – kada će konkurencija na tržištu biti veća. To, u priličnoj mjeri, odudara od čestih Draškovićevih pritužbi kako mu se u Hrvatskoj svjesno otežava poslovanje, što ga je prisililo da ode iz nje.

Komentirajte prvi

New Report

Close