Krajem 2011. kreće proizvodnja u Zastavi

Autor: Rato Petković , 30. prosinac 2009. u 22:00

Nova tvrtka bi trebala imati kapacitet od 200 tisuća vozila godišnje

Uplatom 100 milijuna eura u zajedničku kompaniju, Fiat automobili Srbija, koju je prije 14 mjeseci osnovao sa srbijanskom vladom, najveći talijanski proizvođač automobila preuzeo je vlasništvo kragujevačke Zastave. Istodobno s uplatom prve rate koja će biti upotrbljena za kupovinu najsuvremenije opreme, započeli su liječnički pregledi radnika, koji će raditi u novoj tvornici. U prvoj tranši biti će zaposleno tisuću radnika, koji će raditi u proizvodnji modela Punto, dok se tvornica tehnološki ne osposobi za proizvodnju dva nova tipa.

Ulaganje 700 mil. eura
Prema poslovnom planu proizvodnja novih modela trebala bi početi krajem 2011. O kojim tipovima vozila je riječ javnosti još nije priopćeno, ali je srpski ministar ekonomije Mlađan Dinkić nakon zajedničke posjete Fiatu s predsjednikom države Borisom Tadićem, izjavio kako će se u novoj tvornici, s godišnjom proizvodnjom 200 tisuća vozila, proizvoditi automobili tzv. B i C klase. Prvi je namijenjen europskom, a drugi američkom tržištu. U novom poduzeću u koje Fiat treba uložiti 700 milijuna eura, talijanska kompanija će imati 67 posto vlasništva, a srbijanska vlada preostalih 33 posto. Kada proizvodnja dostigne projecirani broj vlada će svoj vlasnički udio ponuditi na prodaju.Uplatom prve rate Fiat je otklonio sve dvojbe oko upitnosti opstanka osnovane kompanije, koja je postojala zbog višekratnih odgoda od strane talijanskog partnera. Da bi ubrzala realizaciju ugovora s Fiatom vlada je pristala na promjenu ugovornih obveza, dajući Fiatu niz pogodnosti. Početni iznos za preuzimanje Zastave u većinsko vlasništvo Fiatu je smanjen s 200 na 100 milijuna eura, uz obvezu vlade da radnicima koji ne budu radili dok ne dođe vrijeme za njihovo zaposlenje, isplaćuje plaće. Uz to usporena je dinamika uplata preostalih rata, koja će biti prilagođena Fiatovim financijskim mogućnostima. Vlada očekuje da se na svakog radnika u tvornici automobila biti zaposleno još njih 10 u proizvodnji dijelova za automobile. Pored 35 domaćih poduzeća koja konkuriraju u uspostavi kooperantskih odnosa s novom kompanijom još desetak stranih kompanija namjerava izgraditi pogone za proizvodnju auto dijelova.

Strani kooperanti
Njemačka kompanija Leoni već je počela proizvodnju autokablova u tek otvorenom poduzeću u kojemu je zaposleno 300 radnika. Predviđeno je da se vremenom njihov broj poveća na 1500. I tvrtka Reum GMbH iz njemačke pokrajine Baden Württenberg započet će u veljači gradnju tvornice za proizvodnju autodijelova nedaleko od Kragujevca. Reum je renomirani proizvodjač plastičnih komponenti i automatiziranih kontrolnih sustava za interijer automobila visoke klase, a u izgradnju tvornice investirat će deset milijuna eura. Lokalna kragujevačka vlast obvezala se da će infatsrukturno opremiti lokaciju za izgradnju pogona 10-ak ‘’Fiatovih’’ kooperanata iz Italije, koji će dio vlastite proizvodnje preseliti u Kragujevac.

Očekivanja

Izvoz od dvije milijarde eura
Mlađan Dinkić je rekao kako će se 80 posto dijelova za novu tvornice automobila proizvoditi u Srbiji, a od izvoza bi se trebao ostvariti godišnji priljev dvije milijarde eura, što je trećinu sadašnjeg srbijanskog izvoza. U novogodišnjem obraćanju javnosti predsjednik države Boris Tadić je izjavio kako Srbija ima ambicije postati veliki proizvođač automobila.

Komentirajte prvi

New Report

Close