Konačno modernizacija Pančeva

Autor: Vladimir Harak , 17. rujan 2009. u 22:00

Gazpromnjeft investira 360 milijuna eura u rafineriju Pančevo, što je prvi konkretan potez Rusa

Devet mjeseci nakon što je preuzeo Naftnu industriju Srbije (NIS), ruski Gazpromnjeft povukao je prvi konkretan potez. U sjedištu NIS-a u Novom Sadu najavljeno je da će glavni direktor Kiril Kravčenko i predsjednik tvrtke CB&I-Lummus John Redmon potpisati ugovor o osuvremenjivanju rafinerije u Pančevu, vrijedan 360 milijuna eura.

Najsuvremenija u regiji
Posao predviđa gradnju postrojenja za meki hidrokreking vakuum gasoil i čišćenje sumpora u srednjim destilatima. Tvrtka, čije je sjedište u nizozemskom Den Haagu, pobjednik je javnog natječaja i u Pančevu će biti instalirana Chevron-Lummusova tehnologija, koja će omogućiti, naglasili su u NIS-u, da rafinerija postane najsuvremenija u jugoistočnoj Europi i da proizvodi gorivo europske kvalitete. Dugo se postavljalo pitanje kakve su stvarne ambicije Gazproma i njegove kćeri Gazpromnjefta u Srbiji? Smatralo se da bi ulaganje u obnovu rafinerija predstavljalo dokaz ozbiljnih namjera i želje Rusa da od NIS-a naprave područnog lidera na tržištu nafte. Međudržavnim sporazumom, koji je potpisan krajem prosinca 2008. godine, uz dogovorenu cijenu od 400 milijuna eura za 51 posto kapitala, predviđene su i investicije vrijedne 548 milijuna. Premda su Rusi odmah istakli da će se pridržavati te obveze i da će već u prvoj godini uložiti oko 200 milijuna, mnogi su bili sumnjičavi s obzirom na to da je Gazprom krajem lipnja izvijestio da će za 30 posto revidirati godišnji investicijski plan od 29,4 milijarde dolara. Kako nema više detalja o predstojećoj modernizaciji, neki zaključci se mogu donositi samo na temelju prethodnih informacija. Tako se može pretpostaviti da će se obnova završiti do 2012. godine jer je Gaspromnjeft najavio da bi tada rafinerije u Srbiji trebala dostignuti kapacitet prerade od sedam milijuna tona derivata godišnje. Kako se godišnje potrebe Srbije procjenjuju na 3,2 milijuna tona, onda se može izvesti zaključak da Rusi imaju izražene regionalne ambicije. Prošle godine NIS-ove rafinerije preradile su oko tri milijuna tona nafte tako da je tvrtka u svojim rukama držala 85 posto tržišnoga kolača. Premda će obnova rafinerijskih kapaciteta uskoro početi, još je neizvjesna sudbina preradnih postrojenja u Novom Sadu. Iako je jedan od srpskih predstavnika u Upravi NIS-a Nikola Martinović u nekoliko navrata demantirao da se razmišlja o zatvaranju te rafinerije i iako postoji znatna razlika u proizvodnim programima novosadske i pančevačke tvornice, mnogi ne isključuju mogućnost da se Gazpromnjeft usredotoči na obnovu većeg i bolje lociranog kapaciteta u blizini Beograda. Navodno je neisplativo na razdaljini od nekih 80 kilometara držati u pogonu dvije rafinerije.

Sisak i Rijeka po planu
Istodobno, kako je za Reuters rekao predsjednik Uprave Mola György Mosony, kompanija je za dvije godine u odnosu na prethodne planove prolongirala modernizaciju mađarske rafinerije Százhalombatta. Tako bi, prema novom planu, rafinerija trebala biti operativna 2013. godine, a Mosony je rekao kako je to pomicanja roka došlo zbog ekonomske krize. Unatoč tome modernizacija rafinerija u Sisku i Rijeci, vrijedna milijardu eura, trebala bi se odvijati po planu.

Komentirajte prvi

New Report

Close