Kompanija najmlađe milijarderke na svijetu u sve je većim problemima

Autor: Poslovni.hr , 21. svibanj 2016. u 07:47
FOTO: Screenshot/YouTube

Kompanija najmlađe milijarderke u svijetu – Theranos gotovo da je priznala da su procijenjeni na devet milijardi dolara zbog tehnologije koju nemaju odnosno koja ne funkcionira.

Američki medicinski startup Theranos, hvalio se da će donijeti revoluciju u industriju krvnih analiza, no nakon brojnih sumnji i optužbi objavio je da poništava sve nalaze obavljene  na njihovom uređaju Edison u 2014. i 2015. godini.

Kako piše ugledni Wall Street Journal, Theranos je obavijestio federalne vlasti zadužene za istragu njihovog poslovanja da su medicinskim centrima i klinikama poslali na desetine tisuća korigiranih nalaza i obrisali podatke koje je Edison prikupio za dvije godine rada.

Drugim riječima, gotovo da su priznali da tehnologija za čiji je razvoj kompanija dobila stotine milijuna dolara nre funkcionira.

Slanje ispravljenih nalaza smatra se očajničkim pokušajem Theranosa da se spasi od sankcija regulatornih tijela. Istražitelji su ́ još u ožujku upozorili da zbog propusta u poslovanju, osnivačici i izvršnoj direktorici  tvrtke Elizabeth Holms prijeti oduzimanje licence i dvogodišnja zabrana rada u industriji. 

U tijeku je i kriminalistička istraga koju je pokrenula američka komisija za vrijednosne papire (SEC) zbog sumnje da je Theranos doveo u zabludu investitore i regulatorna tijela o mogućnostima njihovog Edisona i tehnologije koju posjeduje.

Theranos je priznao regulatornim tijelima da su Edison koristili za provođenje 12 vrsta testova od ukupno više od 200, koliko su nudili klijentima, te da su sredinom prošle godine potpuno prestali koristiti uređaj. Ostalo su slali drugim firmama.

Da stvar bude gora, prema podacima kompanije, u godinu dana napravljeno je oko 890.000 nalaza, pa su velike šanse da je već́ina njih čije je testove radio Theranos dobila pogrešne nalaze.

Theranos je 2014. godine procijenjen na devet milijardi dolara, a sve zbog Edisona, revolucionarnog uređaja kojem za obavljanje krvnih analiza treba samo nekoliko kapi krvi iz prsta. Tehnologija je trebala zamijeniti klasično vađenje krvi, uz dramatično smanjenje troškova i vremena za provođenje pretraga.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close