KKR ulazi u Axel Springer, izdavača Bilda i Business Insidera

Autor: Poslovni.hr , 13. lipanj 2019. u 09:47
Foto: Reuters

Tvrtka Alex Springer želi partnera koji će joj dodatno pomoći u digitalnoj transformaciji izdavaštva.

Desetljećima je udovica Axela Springera bila čuvarica njegovog nasljeđa. Tvrtka napreduje kroz svoju skupu digitalnu transformaciju, a Friede Springer je shvatila da treba partnera koji će joj pomoći nositi teret, piše Bloomberg.

KKR & Co. nastoji otkupiti manjinske dioničare ponudom koja procjenjuje Axel Springer SE na 6,8 milijardi eura (7,7 milijardi dolara). Friede Springer i izvršni direktor Mathias Doepfner, koji zajedno drže više od 45% tvrtke, klade se da će im utjecaj privatnog kapitala i duboki džep pomoći u tranziciji na internetu.

Axel Springer je kupio Business Insider za 343 milijuna dolara 2015. godine, dionica je dosegla vrhunac početkom prošle godine, no od tada se sektor digitalnih medija nalazi u krizi pa je tvrtka ugasila više svojih izdanja.

Kao da želi ukazati na probleme, tvrtka je u srijedu smanjila prognoze prodaje i izglede za dobit, uz objavu ponude KKR-a.

KKR bi bio dugoročan partner koji bi mogao pomoći Axel Springeru ulagati u svoje postojeće publikacije i proizvode.

"KKR je vrlo jasno podržao našu strategiju rasta", rekao je Doepfner, opisujući njihovo strateško usklađivanje kao "iznimno visoko".

Dionice tvrtke Axel Springer porasle su čak za 13% nakon objave ponude, na 63,30 eura na burzi u Frankfurtu, dok je najviša cijena bila 74 eura u veljači 2018. godine.

Sada gotovo tri četvrtine prodaje dolazi od digitalnih izdanja.

U Njemačkoj, Springer ostaje najpoznatiji po Bildu, najprodavanijem dnevniku u Europi, zahvaljujući praćenju politike i skandala, kao i paparazzi snimka poznatih osoba. Iako je prodaja tiskanih materijala u zadnjem desetljeću pala, Doepfner je dio tog izgubljenog prihoda nadoknadio s više od 500.000 internetskih pretplatnika na portale.

Doepfner je CEO od 2002. godine od kada se događa transformacija izdavaštva.

Neuspješno je pokušao kupiti Financial Times, a neke pomoćne tvrtke su nestale. Ipak, Springer intenzivno ulaže u svoju online budućnost, uključujući impozantnu novu zgradu koja se uzdiže uz izvorni neboder.

Dioničari tvrtke Axel Springer trebali bi prihvatiti "dobru" ponudu KKR-a, imajući u vidu upozorenja o dobiti, izjavila je Sarah Simon, analitičarka Berenberga. Zahvaljujući njemačkom poslovanju s oglasima za prodaju eBay Inc., "KKR vjerojatno želi koristiti Springer kao platformu za daljnju konsolidaciju na europskom tržištu", rekla je putem e-maila.

No Friede Springer i CEO Doepfner planiraju zadržati udjele u tvrtki.

KKR podupire Springerov plan za ulaganje u tehnologiju i ljude kako bi ojačali Business Insider, kao i povećali potrošnju na marketing i tehnologiju što bi trebalo dodatno povećati digitalnu ponudu Bilda i Welta. Uz to žele i ponuditi oglašavanje nekretnina na svojim oglasnim portalima.

Tvrtka posluje i u regiji, u Srbiji je suvlasnik prodavanih dnevnih novina Blic i utjecajnog političkog tjednika NIN.

Komentirajte prvi

New Report

Close