Kini se isplatilo ulaganje od 45 milijardi dolara

Autor: Poslovni.hr , 26. kolovoz 2008. u 06:30

Stručnjaci smatraju da će Kina nakon OI biti samouvjerenija na svjetskoj sceni

Svečanost otvaranja Olimpijskih igara ostat će upamćena, kao i dizajn olimpijskog stadiona, a žitelji Pekinga i brojni turisti imat će na raspolaganju novu podzemnu željeznicu. No cijena je za kinesku vladu bila vrlo visoka jer se procjenjuje da je u organizaciju Igara utrošeno 45 milijardi dolara.

Ipak, stručnjaci smatraju da će Kina ubuduće pokazivati više samouvjerenosti na svjetskoj sceni, bilo u sportu, trgovini ili međunarodnoj politici. Kako javlja američki Voice of America, čelnik Ujedinjenih naroda u Kini Halid Malik, kaže da je biti domaćin Olimpijskih igara veliko postignuće za čelnike zemalja u razvoju, poput Kine. “Morali su se usredotočiti na velike stvari. Kompletna infrastruktura kineske prijestolnice Pekinga je popravljena, od autobuskih linija do podzemne željeznice i sve to trajno ostaje kao olimpijsko naslijeđe za budućnost”. Shi Jin Hong, direktor američkih studija na Narodnom sveučilištu u Pekingu, kaže da će jedno od naslijeđa biti drakonske mjere protiv zagađivanja zraka koje su donijele čišće nebo i najbolju kvalitetu zraka u posljednjih 10 godina. “Najveće naslijeđe biti to što su svi u Kini, od vlade do stanovnika, postali svjesni važnosti zaštite okoliša i boljeg prijevoza”. Za druge su pak ostale neispunjene nade da će se kinesko društvo otvoriti. Pisac knjige o Olimpijadama David Wallechensky kaže da on nije nikada ni očekivao da će Olimpijske igre izmijeniti Kinu: “To je jednostranačka komunistička diktatura kojoj nije potrebna nikakva ekonomska pomoć. Njima nije potrebno nikakvo razmetanje i ne trebaju se prema svijetu gospodarski otvoriti. Zato ja nikada nisam ni prihvatio argument da će Olimpijske igre biti kao neka vrsta ulaska Kine u svjetski društveni život”. Wallchensky kaže da je kineska vlada iskoristila Olimpijske igre za promidžbu svoje snage i prestiža. No, predstavnik Ujedinjenih naroda u Kini Halid Malik tvrdi da će Olimpijada ostaviti traga: “Najveće naslijeđe bit će smanjenje siromaštva, poboljšanje životnih uvjeta jer su Kinezi sada u prilici birati gdje će živjeti i gdje će raditi… Mislim da Olimpijske igre vode boljoj budućnosti”. Jaime Metzl iz američko-azijske udruge kaže da će proći godine prije nego se shvate puni učinci Olimpijskih igara u Pekingu. “Kina neće biti ista nakon Olimpijade i nemoguće je razumjeti što će značiti za Kineze sva ta zlatna odličja, osobito nakon što su 150 godina imali osjećaj ponižavanja, pa čak i inferiornosti”, smatra Metzl.

Peking razmatra plan poticaja gospodarstvu

Kina razmatra 54 milijarde dolara vrijedan plan gospodarskih poticaja koji predviđa porezna rasterećenja i javnu potrošnju radi poticanja rasta. Taj 370 milijardi juana vrijedan plan, koji još nije finaliziran, uključuje 220 milijardi juana fiskalne potrošnje i 150 milijardi juana poreznih rasterećenja, piše list Economic Observer, pozivajući se na neimenovane izvore. Plan je dobio podršku središnje grupacije za financiranje Central Financial Leading Group, koju čine viši dužnosnici raznih vladinih agencija, no tek treba biti predočen državnom vijeću ili ministarskom kabinetu. Cilj je tog prijedloga pružanje poticaja gospodarstvu nakon usporavanja izazvanog pooštravanjem monetarne politike, a detalje plana razradit će ministarstvo financija.

Komentirajte prvi

New Report

Close