Kinezi kupili švicarskog agrokemijskog diva za 43 milijarde dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. veljača 2016. u 11:44
Foto: Reuters

S obzirom na usporavanje rasta kineskog gospodarstva, analitičari i u ovoj godini očekuju rast akvizicija kineskih kompanija u inozemstvu.

Kineska kemijska grupa ChemChina preuzet će za više od 43 milijarde dolara švicarskog agrokemijskog diva Syngentu, što je dosad najveće inozemno ulaganje jedne kineske kompanije.

Švicarska kompanija ističe kako će taj posao pomoći njezinom širenju u Kini. "Ova transakcija fokusirana je na rast u svijetu, pogotovo u Kini i ostalim tržištima u nastajanju, te omogućuje dugoročno ulaganje u inovacije", poručio je u priopćenju Michel Demare, predsjednik Syngente.

Iako ChemChina nema razvijen poljoprivredno-kemijski biznis, čime se bavi Syngenta, kompaniji će biti potrebno odobrenje američkih i europskih regulatora kako bi posao bio zaključen.

Ta kineska kompanija posjeduje tvrtke iz raznovrsnih djelatnosti, uključujući talijanskog proizvođača guma Pirelli, njemačkog proizvođača strojeva KarussMaffei te najvećeg izraelskog proizvođača pesticida.

To je još jedna u nizu akvizicija kineskih kompanija u inozemstvu, koje su u 2015. godini utrošile rekordne 102 milijarde dolara na preuzimanja kompanija u svijetu. 

S obzirom na usporavanje rasta kineskog gospodarstva, analitičari i u ovoj godini očekuju rast akvizicija kineskih kompanija u inozemstvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close