Kako udvostručiti vrijednost dionici? Srpski NIS ima odgovor

Autor: Rato Petković / VLM , 05. veljača 2013. u 13:32
Thinkstock

Od kada je 2008. godine srpsku naftnu industriju preuzela ruska kompanija Gazpromnjeft, njezina se vrijednost svake godine povećavala i sada je udvostručena.

Od kada je 2008. godine srpsku naftnu industriju preuzela ruska kompanija Gazpromnjeft, njezina se vrijednost svake godine povećavala i sada je udvostručena, što potvrđuje i cijena njezinih dionica na Beogradskoj burzi koja je dostigla gotovo osam eura, što je dvostruko veća od one kada je NIS izašao na burzu. Rast dionica NIS-a osjetno je veći od rasta cjelokupnoga domaćega tržišta kapitala.

Udvostručena vrijednost kompanije posljedica je ulaganja više od 500 milijuna eura u njezine prerađivačke kapacitete, kao i u veće eksploatacije nafte i plina, te širenja prodajne mreže izvan zemlje (Rumunjska, Bugarska, BiH). Uz to, poslovodstvo je najavilo ulaganje tri milijarde eura u sljedećem trogodišnjem razdoblju, kako bi NIS postao vodeća naftna kompanija u regiji.

Gazpromnjeft je za 400 milijuna eura stekao većinski udjel od 51 posto, ali ga je s vremenom povećao na 56 posto kupovinom dionica na burzi, dok je državni udjel pao na 29 posto. Među vlasnicima dionica su četiri banke (Raiffeisen, Unicredit, Erste i Vojvođanska), te kompanije AWLL i Julius bear multipartner.

Preostali dio vlasništva nalazi se  kod građana koji su dobili po pet besplatnih dionica. Tu pogodnost imalo je 4,8 milijuna ljudi, ali je gotovo polovica njih brzo prodala dionice na burzi još u vrijeme kada im je cijena bila niska i iznosila manje od četiri eura. Drugi su poslušali savjete stručnjaka i zadržali ih, jer su povjerovali da će se njihova vrijednost povećati. Ove godine vlasnicima dionica će po prvi puta biti isplaćene dividende u iznosu od 1.8 eura po dionici.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Samo što Srbija i dalje tone. Odličan primjer. Jedan igrač zabija rekorde, ali tim gubi.

New Report

Close