Kako se najperspektivnija tvrtka s procjenom od 47 mlrd.$ našla pred bankrotom u samo 6 tjedana

Autor: Poslovni.hr , 05. listopad 2019. u 10:30
Foto: Getty Images

Prije samo šest tjedana, coworking div WeWork bio je najvredniji tehnološki startup u SAD-u.

Potom je podnio svoju S-1 registraciju za početnu javnu ponudu dionica, otkrivajući pri tom mnoštvo sukoba interesa i lošeg upravljanja od strane njezinog ekscentričnog suosnivača, Adama Neumanna, piše Business Insider.

Investitori i analitičari, nakon što su vidjeli kako je startup Theranos bio prevara i kako se Uber bori s poslovanjem, nisu dopustili drugom vizionarskom poduzetniku da im navuče vunu preko očiju.

Neumannovi IPO snovi o pumpanju vrijednosti tvrtke do 100 milijardi dolara srušili su se, a on je svrgnut s mjesta predsjednika uprave. Analitičari se pitaju može li WeWork izbjeći bankrot.

Umjesto bilijuna i ‘mijenjanja svijeta’ – propast

Svojom stratosferskom procjenom od 47 milijardi dolara i prividno ambicioznim suosnivačem i glavnim direktorom, Adamom Neumannom – njegov cilj nije bio samo zaraditi novac ili iznajmljivati uredski prostor, već "promijeniti svijet" – WeWork je postao sjajan simbol Silicijske doline, bezgranične hrabrosti za koju ne vrijede zakoni ekonomije.

No nakon prijave za IPO izbio je pakao. Medijski naslovi govorili su o Neumannovom lošem upravljanju i bizarnom ponašanju. U roku od 33 dana ponuda je poništena, procjena WeWorka pala je za 70% ili više, a Neumann, koji je vjerovao da će postati prvi čovjek vrijedan bilijun dolara, svrgnut je s mjesta CEO-a. Ono što je trebala biti Neumannova krunidba kao vizionara, postao je jedan od najkatastrofalnijih pokušaja izlaska na burzu u poslovnoj povijesti.

Četrdesetogodišnji CEO ugrozio je 12.500 zaposlenika koje ima kompanija. Otkrilo se da je u sukobu interesa jer je za tvrtku dobivao zajmove koje je koristio za svoj raskošni život.

Jedan, za 362 milijuna dolara, povezan je s ranim testiranjem opcija dionica (i otada je vraćen). Imao je kreditnu liniju vrijednu 500 milijuna dolara osiguranu svojim dionicama. Možda najviše zabrinjavajući sukob interesa je što je kupio prava na zaštitni znak tvrtke ‘We’ preko holding kompanije, a WeWork mu je platio 5,9 milijuna dolara da ga licencira. 

Otkriveno je više takvih stvari vezano i uz druge zaposlenike u vrhu tvrtke.

Novac tvrtke koristio je i za financiranje projekata za kućne ljubimce, uključujući nekoliko entiteta povezanih s Neumanninom ljubavlju prema surfanju. Primjerice 32 milijuna dolara ulaganja u pokretanje surferskog startupa Laird Superfood te 14 milijuna u Wavegarden, tvrtku koja radi bazene s valovima za surfanje.

No možda je za tvrtku bio najpogubniji njezin poslovni model. 

Nad glavom je visilo 47 milijarde dolara budućih plaćanja zakupa vlasnicima zgrada, a istovremeno je ostvaren prihod od samo četiri milijarde dolara. Na svaki dolar koji je zarađen potrošena su dva.

U prvoj polovici ove godine gubici su porasli na 904 milijuna dolara čak i kad se prihod udvostručio na 1,54 milijarde dolara.

Unatoč tome što je Neumann rekao da će doći do promjena u upravi te da će vratiti novac koji mu je isplaćen za ime ‘We’, negativne medijske analize o kontroverzama i vrijednosti tvrtke nastavile su se svakodnevno objavljivati.

Smjena i korak do bankrota

Umjesto da krene na najavljenu turneju prezentacije kompanije WeWork je objavio kako odgađa izlistavanje dionica budući da su investitori odustali ili prepolovili svoje uloge.

Onda je odjeknula druga medijska bomba.

Wall Street Journal je objavio članak u kojem je detaljno opisana Neumannova česta upotreba marihuane i sklonost tekili. Opisano je kako je u kabini aviona za Izrael kojim je putovao poduzetnik nađena marihuana.

Članak je bio prekretnica u tome kako su ga ulagači i zaposlenici doživljavali, a jedan od najvećih najavljenih investitora SoftBank, kao i drugi zatražili su promjenu vodstva tvrtke.

To se i dogodilo.

Business Insider je popričao s dvadesetak zaposlenika WeWorka koji su otkrili detalje o raskošnim i ludim zabavama u tvrtki koje su uključivale razuzdanost i nastupe poznatih bendova, a jedan put i dovođenje tigra na sastanak sa Saudijcima.

Zaposlenici su otkrili i da je Neumann često postavljao prijatelje i obitelj, bez mnogo iskustva na određene pozicije u tvrtki. Ako bi zeznuli samo ih se premjestilo na drugu poziciju.

Kompanija je počela pregovore o refinanciranju dugova, a Economist se prije dva dana javno zapitao može li se išta učiniti da se zaustavi klizanje "WeWork-a prema mogućem bankrotu".

Komentari (1)
Pogledajte sve

Problem je sto i oni svog Kutlu imaju

New Report

Close