Kad će pasti na njemački ‘šarm’?

Autor: Sergej Novosel Vučković , 20. srpanj 2016. u 22:00
Pristup povjerljivijim podacima je kamen spoticanja Bayera i Monsanta oko ugovaranja posla/REUTERS

Njemački kemičari opet nisu osvojili američke, koji i dalje kalkuliraju i spremni su pregovarati oko većeg iznosa.

Monsanto i Bayer, dvije velike kemijske i biotehnoške kompanije, kao da ilustriraju priču o udvaranju u kojem nema nimalo romantike, već samo frcanja novca u pozamašnim količinama. Pritom se američki div i opet pokazao kao neodlučna udavača, koja potencijalnom njemačkom partneru samo daje "košarice".

Ovaj put Monsanto je odbio, kako je Reuters opisuje, "zaslađenu ponudu" od 64 milijarde dolara, ali to još uvijek ne znači i konačno "ne"i okretanje leđa mogućem "braku". Štoviše, "izvršen je novi pritisak na Bayer da ponovno "podeblja" financijski dar. "I dalje smo otvoreni za razgovor i s Nijemcima, kao i s drugim zainteresiranim stranama" – koncizni su Amerikanci, koji su u dva mjeseca uspjeli sebi rejting dići s prvotnih 40 na više od 60 milijardi dolara pa nastavljaju kalkulirati.

"Ova je Bayerova ponuda financijski neprimjerena i nedovoljna da bismo "deal" potvrdili. Moramo procijeniti svaku novu ponudu, a upravni odbor mora i utvrditi hoće li one biti u najboljem interesu za naše dioničare", jasni su američki kemičari. Njemačke kolege takva je odbijenica uvelike razočarala, no poručili su im da će nastaviti pregovarati samo pod određenim uvjetima, odnosno da im Amerikanci omoguće pristup dodatnim informacijama i uvid u svoje poslovne knjige. Upravo je nemogućnost uvida u povjerljive podatke i najveći kamen spoticanja oko mogućega dovršenja posla, još od prvog svibanjskog iskaza interesa Bayera. 

Komentirajte prvi

New Report

Close