Jugoistočna Azija otpornija na krizu od Europe i SAD-a

Autor: Ana Kuštrak , 15. lipanj 2009. u 22:00

Zemlje ASEAN-a imaju zdrave temelje te će lakše prebroditi globalni kolaps

Niti jedna zemlja svijeta nije uspjela izbjeći globalnu ekonomsku krizu, ali ona je zemlje pogodila različitim intenzitetom. Jugoistočna je Azija prije desetak godina bila pogođena velikom krizom u financijskom sektoru, a koju mnogi investitori još uvijek nisu u potpunosti zaboravili.

Ipak, te se zemlje nose s krizom mnogo bolje nego što bi se očekivalo. Iako je ovoga puta nisu sami uzrokovali, već su posredne žrtve globalnih financijskih previranja, deset zemalja ASEAN-a ima zdrave temelje iz kojih će se puno lakše i uz relativno male negativne posljedice izvući iz krize. Razlog tomu leži u činjenici što su imali zdravu imovinu, dugogodišnji trgovinski suficit, a vlade nisu morale trošiti državni novac za spašavanje banaka i kompanija kao što je to bio slučaj u SAD-u i Europi. Osim toga, dionice na burzama rastu, a Indonezija i Vijetnam predvode u pozitivnim postocima. Neke strane kompanije prisutne u regiji ne samo da ne bilježe gubitke, već ostvaruju i značajne profite. Unilever Indonezija je primjerice ostvario toliko uspješnu prodaju u prvom ovogodišnjem kvartalu da je prihod povećan za 18, a profit za devet posto u odnosu na 2008. Sličnih primjera ima još, što ukazuje na to da je kriza u jugoistočnoj Aziji nije toliko duboka i da će trajati puno kraće nego drugdje. Bankarski sustav je ostao snažan i to je jedan od stupova koji drži temelje tamošnjeg gospodarstva. Potražnja za zajmovima manjim kompanijama, kao i hipotekarno poslovanje također raste. Pet najznačajnijih zemalja ASEAN-a, Indonezija, Malezija, Filipini, Singapur i Vijetnam prošle su godine privukli oko 50 milijardi dolara stranih investicija što je samo dokaz da je jugoistočna Azija sa svojom sve bolje obrazovanom radnom snagom, prirodnim resursima i dobrom infrastrukturom privlačan teren.

Osim toga, zemlje ASEAN-a imaju svojevrsnu međusobnu trgovinsku uniju tako da investitori na raspolaganju imaju veliko tržište, a to im značajno smanjuje troškove. Zemlje regije privlačne su i kao outsourcing centri. Pozivni centri u novoizgrađenim IT parkovima na Filipinima zapošljavaju velik broj ljudi, dok zemlje poput Vijetnama i dalje predstavljaju proizvodnu alternativu Kini, gdje direktne strane investicije nisu mnogo veće od onih u ASEAN-u. Ne radi se samo o alternativi u vidu tekstilne industrije, već se ulaže i u pogone za proizvodnju automobila, motocikala te obnoviljive izvore energije. U Maleziji se grade solarni paneli i pogon vrijedan 680 milijuna dolara, a dobivena energija izvozit će se u druge zemlje. Distanciranjem od Kine, zemlje jugoistočne Azije računaju na veću dodanu vrijednost svojih proizvoda i usluga što bi im u konačnici značilo veći gospodarski napredak.Ipak, koliko god se stvari mogu činiti dobre, zemlje ASEAN-a ipak nisu izbjegle krizu i pad ukupne gospodatske aktivnosti. Osim toga, investitori su suočeni sa tipičnim problemima zemalja u razvoju poput korupcije i poslovne netransparentnosti. Osim toga, često loši zakoni otežavaju poslovanje i poskupljuju administrativne troškove, a nestabilna politička situacija u pojedinim zemljama dodatno otežava poslovanje. Ipak, još uvjek nedovoljno iskorišteni kapaciteti ove regije ukazuju na veliki potencijal, što će mnogi investitori zasigurno iskoristiti.

Činjenice

Investicije
Stanovništvo deset zemalja članica ASEAN-a broji 560 milijuna ljudi. Prosječni bruto društveni proizvod te organizacije iznosi 1,3 bilijuna dolara, što ga čini većim od indijskog. Slobodno tržište, velika i relativno jeftina radna snaga te gospodarska stabilnost čine zemlje jugoistočne Azije izrazito privlačnim za strane investicije.

Lošiji rezultati
Singapur i Malezija, koji najviše ovise o izvozu, najviše su pogođeni gospodarskom krizom. Tako su u Maleziji nove strane investicije u prvom tromjesečju pale za čak 79 posto, na 931 milijun dolara. Vijetnam je doživio pad stranih investicija za 71 posto, odnosno na 2,8 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close