Jednoj je Coli smrknulo, drugoj svanulo

Autor: Sergej Novosel Vučković , 28. srpanj 2016. u 09:26
Coca-Cola se pije manje/B.F./PIX

Prvome su prihodi manji, drugome nešto veći od očekivanog u drugom kvartalu.

U moru objave izvještaja o kvartalnom poslovanju i Coca-Cola je javila kako joj je u blagajnu kapnulo manje od očekivanog.Za najvećeg proizvođača pića prihod je bio u svijetu 11,54 milijardi dolara (5,1%), peti kvartal zaredom je u padu, dionica je jučer koštala 44 dolara (2% manje), Colina dobit je 3,45 milijardi.

Prihod je manji u Meksiku, Kini, Argentini…"Razlog su otežani poslovni uvjeti u nekima od zemalja, na koje ne možemo utjecati, inflacija je visoka u Venezueli, političko okruženje u Južnoj Americi je nestabilno. Dosta slabije ispala je potrošnja Coca-Cole i sokova i u Kini", rekli su u Atlanti. Organski rast za cijelu godinu stoga je s 4-5 posto srezan na samo 3 posto. I dok jednom smrkne, drugom svane. Mrski Cokeov konkurent, PepsiCo, iskazao je prihod veći od očekivanoga, zbog nižih troškova sirovine i većim zahtjevima za svoje grickalice i nove sokove u Sjevernoj Americi.

Oba proizvođača se, inače, potrošačima nastoje približiti i negaziranim pićima kao što su čajevi, voćni sokovi i smoothieji, piše Reuters, prikazujući se kao kompanije kojima je važna briga za zdravlje potrošača, ako ne samo za svoje dobro.  Pepsi je, doduše, najavio da će u svoju Diet Pepsi vratiti umjetno i ne baš zdravo sladilo aspartam, jer je shvatio da su kupci promijenjenim okusom bili razočarani.

Komentirajte prvi

New Report

Close